De gemeente Amsterdam start op Centrumeiland een bijzondere ontwikkelcompetitie voor een bouwkavel. Op deze kavel wordt een complex met 110 huur- en koopwoningen gebouwd. Voorwaarde is dat in het ontwerp veel aandacht wordt besteed aan burenhulp en solidariteit. Het ontwerp van het gebouw en de mix aan woningen moeten ervoor zorgen dat de toekomstige buren elkaar gemakkelijker kunnen helpen. Dan kunnen, zo hoopt de gemeente, ouderen of mensen met een zorgbehoefte prettig zelfstandig thuis (… meer
Koopwoning
-
Nieuwsartikel
-
NieuwsartikelKopers laten hun reserves tegen nieuwbouwwoningen varen. In het tweede kwartaal werden 30 procent meer woningen verkocht dan een kwartaal eerder, en bijna 84 procent meer dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal werden 6,1 duizend nieuwbouwkoopwoningen verkocht. De verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 vrijwel gelijk gebleven, terwijl bestaande koopwoningen in die periode fors in prijs stegen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS,… meer
-
NieuwsartikelEigen Haard en TBI-onderneming ERA Contour hebben een ontwikkelovereenkomst getekend voor de bouw van Twins. De twee woontorens zijn onderdeel van de uitbreiding en vernieuwing van Stadscentrum Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West. Het Twins-project bestaat uit twee woontorens (34 meter hoog) en twee lagere gebouwen. Beide gebouwen bieden tezamen 184 appartementen met sociale en middeldure huurwoningen en enkele maatschappelijke ruimtes. In de laagbouw komen voornamelijk koopwoningen.
-
NieuwsartikelIn juli lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 10,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het is de grootste stijging in bijna twee jaar. Ten opzichte van de maand juni zijn woningen 1,4 procent in prijs gestegen. De gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning ligt op ruim 457.000 euro.
-
NieuwsartikelIn navolging van de NVM-makelaars melden ook CBS en Kadaster forse stijgingen van de woningprijzen. In juni 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna 2 jaar. Ten opzichte van mei 2024 stegen de prijzen in juni met 1,3 procent. De gemiddelde prijs van een bestaande woning is nu in Amsterdam bijna 625 duizend euro en in Nederland ruim 440 duizend euro.
-
NieuwsartikelDe Vereniging Eigen Huis (VEH) roept het nieuwe kabinet op "een laagdrempelige en landelijke methode te faciliteren" om geschillen binnen Vereniging van Eigenaars (VvE's) sneller te verhelpen. Uit eigen onderzoek zou blijken dat veel appartementseigenaren te maken hebben soms langdurige conflicten. "Langslepende conflicten en een gang naar de rechter levert blijvende schade op binnen een VvE. Dat moet je hoe dan ook zien te voorkomen,' aldus Cindy Kremer, directeur VEH.
-
NieuwsartikelDe mediane huizenprijs in Nederland is de afgelopen drie maanden met 7,2 procent gestegen, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde verkoopprijs is 468.000 euro. De gekte op de woningmarkt tekent zich het sterkst af in steden waar de prijzen al hoog zijn, zoals Utrecht en Amsterdam. De mediane huizenprijs is in de hoofdstad nu gestegen naar 612.000 euro.
-
NieuwsartikelOp 1 januari 2024 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 379 duizend euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder. De WOZ-waarde steeg in de regio Amsterdam (MRA) het meest in Zaanstad en Lelystad, gemeenten met relatief lage huizenprijzen, terwijl de prijzen in de hoofdstad zelf het sterkste daalden, met -3,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Belangrijke kanttekening is dat deze officiële WOZ-waardering de prijsontwikkeling volgt met een jaar vertraging, van… meer
-
NieuwsartikelDe verkoopprijzen van Nederlandse woningen bereikten in april een nieuw record, ondanks de veel hogere rente dan bij de eerdere piek in 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verklaring ligt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een combinatie van gestabiliseerde rentes, gestegen lonen en opgebouwd spaargeld in de coronapandemie. Men durft weer te kopen en kan zich meer veroorloven. Voeg daarbij dat het aanbod zeer… meer
-
NieuwsartikelSlecht nieuws voor de beoogde regeringscoalitie: de kosten van de hypotheekrenteaftrek lopen flink op, zo meldt het FD. Volgens een berekening van het ministerie van Financiën loopt de overheid dit jaar 10,7 miljard euro aan belasting mis vanwege de aftrekpost voor huizenbezitters. Dat is 2,5 miljard meer dan in 2022. De belangrijkste oorzaak: de opgelopen hypotheekrenteaftrek.
-
NieuwsartikelHet is al vaker aangetoond dat koperssubsidies, zoals de hypotheekrenteaftrek, in Nederland hebben geleid tot hogere woningprijzen. Dat geldt ook voor de jubelton, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Maastricht. De onderzoekers berichten daarover in het artikel op esb.nu.
-
NieuwsartikelIn het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen vorig jaar met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen waren 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.
-
NieuwsartikelSteeds meer mensen vinden kamerverhuur een goed idee om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Ook de bereidheid om een kamer of etage in het eigen huis te verhuren neemt sterk toe, zo zou blijken uit een ING onderzoek. Toch is lang niet iedere huiseigenaar bereid om een deel van zijn woning te verhuren.
-
NieuwsartikelParticuliere beleggers zijn inderdaad begonnen met het massaal verkopen van huurwoningen. Deze conclusie trekken drie onderzoekers in een artikel in economenblad ESB. Beleggers deden vooral de goedkopere woningen in de grote steden van de hand. Jarenlang kochten beleggers koopwoningen op om ze verhuren. Die trend is vorig jaar omgeslagen, onder andere door gewijzigde (fiscale) wetgeving.
-
NieuwsartikelIn februari 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 4,3 procent hoger dan in februari 2023, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Ten opzichte van januari 2024 stegen de prijzen in februari met 1,0 procent.
-
NieuwsartikelTerwijl in 2023 het aantal woningtransacties daalde, kochten koopstarters juist meer woningen en doorstromers minder. Vooral in de grote steden kochten starters meer woningen. In vergelijking met een jaar eerder kochten ze 14 procent meer woningen in de vier grootste gemeenten van Nederland. Kennelijk blijven deze steden ondanks de torenhoge woningprijzen aantrekkelijk voor koopstarters. Dat blijkt uit cijfers van Het Kadaster, dat constateert dat koopstarters meer kansen krijgen nu… meer
-
NieuwsartikelVolgens de Raad voor de Leefomgeving (Rli) moet het kabinet ingrijpen om te voorkomen dat meer dat honderdduizenden woningen het komende decennium verzakken. De raad adviseert 12 miljard euro opzij te leggen om het herstel van funderingen te subsidiëren. Zonder tijdig ingrijpen loopt de herstelrekening op tot 54 miljard euro in 2035.
-
NieuwsartikelDe prijzen van koopwoningen zullen dit jaar naar verwachting tussen de vijf en acht procent stijgen. Dat schrijft ING Research in een rapport over de huizenmarkt. Hogere lonen, toenemende krapte op de woningmarkt en een lagere rente drijven dit jaar de prijzen omhoog, aldus ING. Aan het einde van het jaar zijn de prijzen naar verwachting boven de piek van juli 2022 uitgestegen. Sinds juni 2023 stijgen de huizenprijzen weer na een jaar van dalingen.
-
NieuwsartikelKlimaatrisico's zijn onvoldoende ingeprijsd in de waarde van een woning. Dat stellen de hoofdeconomen van ABN AMRO, ING en Rabobank in een gezamenlijk rapport over de klimaatbestendigheid van de Nederlandse huizenmarkt. Een verplicht klimaatlabel zal daar - naar analogie van een energielabel - verandering in brengen. De banken waarschuwen dat door klimaatverandering een nog grotere ongelijkheid op de woningmarkt dreigt.
-
NieuwsartikelIn december 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 1,6 procent hoger dan in december 2022. De prijsstijging volgt op tien maanden met een prijsdaling. Ten opzichte van november 2023 stegen de prijzen in december met 0,2 procent. Zo blijkt uit berekeningen van het CBS en het Kadaster. Met de cijfers over december is ook het jaarcijfer bekend. In 2023 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,8 procent goedkoper dan in 2022.
-
NieuwsartikelDe vraag naar nieuwbouw koopwoningen trekt wat aan maar blijft laag, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van makelaars aangesloten bij de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Zij verkochten in het vierde kwartaal 2023 ruim 6.100 nieuwbouwwoningen. Dat is weliswaar 8 procent meer dan in het derde kwartaal en zelfs 57 procent meer dan een jaar geleden, maar historisch gezien is het nog altijd weinig. In heel 2023 verkochten NVM-makelaars ongeveer 19.150 nieuwbouwwoningen. De voorraad… meer
-
NieuwsartikelEen koopwoning in Amsterdam bemachtigen blijft iets voor de 'happy few'. De transactieprijzen stijgen weer vanaf het tweede kwartaal, terwijl het aantal huizen dat te koop staat verder afneemt, zo blijkt uit de kwartaaljaarcijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Er kwamen in het laatste kwartaal 1.419 woningen nieuw te koop, 11 procent minder dan een jaar eerder. Terwijl het aanbod daalde steeg het aantal woningen dat de MVA-makelaars verkochten (+11,3%), waardoor ook de totale… meer
-
NieuwsartikelOp 1 januari 2022 waren er in Nederland ruim 135 duizend vve’s met minimaal één woning. Dat zijn er ruim 10 duizend meer dan in 2015, een stijging van ruim 8 procent. In Amsterdam is 54 procent van alle woningen onderdeel van een vve, tegenover 18 procent in heel Nederland. Dat blijkt uit recent onderzoek van CBS. Dat onderzoek verscheen pal nadat NUL20 een dossier had gepubliceerd over vve's en verduurzaming. Daarbij was juist gebleken dat het ontbrak aan actuele en consistente aantallen en… meer
-
AchtergrondartikelNieuwbouwwoningen zijn buiten het bereik van veel huishoudens gekomen. Ook in de MRA lukt het nauwelijks meer om voor middeninkomensgroepen betaalbare koopwoningen onder de 355.000 euro te bouwen. Gemeenten proberen met tijdelijke kortingen nieuwbouw voor deze groep toch bereikbaar te maken. Welke initiatieven worden er in de MRA genomen en wat krijg je voor dat bedrag in de stad of regio?
-
NieuwsartikelIn het derde kwartaal 2023 zijn er in Nederland ongeveer net zoveel woningen van eigenaar verwisseld als de kwartalen ervoor. De prijzen zijn dit kwartaal wederom iets gestegen, terwijl het aanbod flink is gedaald. Er worden wel meer nieuwbouwwoningen verkocht al blijven de aantallen historisch laag. Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina