Overslaan en naar de inhoud gaan

Huizenprijzen naar recordhoogte, aanbod groeit weer iets

Image

De mediane huizenprijs in Nederland is de afgelopen drie maanden met 7,2 procent gestegen, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde verkoopprijs is 468.000 euro. De gekte op de woningmarkt tekent zich het sterkst af in steden waar de prijzen al hoog zijn, zoals Utrecht en Amsterdam. De mediane huizenprijs is in de hoofdstad nu gestegen naar 612.000 euro.

In Amsterdam wordt bijna 80 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In de hoofdstad steeg de mediane huizenprijs met 9,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder en 16,6 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. In Amsterdam stonden volgens de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) in het tweede kwartaal 1.998 woningen te koop, een opvallende groei van het aanbod. Het aanbod steeg met 56,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal en bijna 11 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2023 (+3,1% voor heel Nederland). Een kwartaal geleden sprak de MVA nog van het 'opdrogen van de markt'. Maar ondanks deze stijging blijft volgens de MVA de krapte onverminderd groot.

Uitponden

Volgens Jerry Wijnen, voorzitter van de MVA, is het aanbod onder andere toegenomen omdat beleggers huurwoningen verkopen. "Ook hebben kopers niet meer het gevoel dat de prijzen de komende periode gaan dalen en stappen weer in." NVM-makelaars geven aan de stijging in de uitpondcijfers van het Kadaster te herkennen en zien deze trend doorzetten in de eerste helft van 2024. Uit onderzoek van Brainbay voor NVM blijkt dat veel makelaars een - sterke - toename van uitpondingen zien. Een kwart van alle uitgeponde woningen zou een markthuur hebben in het middenhuursegment van de nieuwe wetgeving per 1 juli. De mediane markthuur wordt sterk beïnvloed door de locatie. Maar liefst 1 op de 5 uitgeponde woningen staat in Amsterdam en heeft daardoor een hoog prijsniveau. Dit stuwt de mediane huurprijs van alle uitpondwoningen naar 1.400 euro.

Meer belangstelling voor nieuwbouw

Hogere lonen en een stabiele hypotheekrente geven kopers de mogelijkheid om meer te lenen. Volgens de NVM-cijfers profiteert ook de nieuwbouw van de opverende markt. Waar de bouw door oplopende bouwkosten, stijgende rente en verminderd consumentenvertrouwen was ingezakt, zien de makelaars die dit jaar weer aantrekken. NVM-makelaars verkochten in drie maanden 7.300 nieuwbouwwoningen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal, maar 70 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.

Trefwoorden