-
Bestaande huurwoningen worden steeds vaker aan eigenaar-bewoners verkocht. Deze verandering speelt vooral in het lagere segment in de grote steden, aldus ING Research op basis van Kadaster-informatie. Volgens ING verandert daardoor de buurtsamenstelling. De nieuwe kopers hebben gemiddeld hogere inkomens. Bovendien neemt de woningbezetting af.
Nieuwsartikel
-
Geen uitnodiging of soms een te late reactie: vooral mensen met een niet-westerse afkomst en alleenstaanden zeggen weleens gediscrimineerd te zijn op de woningmarkt, zowel bij koop- als huurwoningen. Een nare ervaring, maar 7 op de 10 mensen die het meemaakten deden daar niets mee. Dat concludeert EenVandaag Opiniepanel op basis van een enquête onder 18.000 mensen.
Nieuwsartikel
-
In juli lagen de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 10,6 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Het is de grootste stijging in bijna twee jaar. Ten opzichte van de maand juni zijn woningen 1,4 procent in prijs gestegen. De gemiddelde verkoopprijs voor een koopwoning ligt op ruim 457.000 euro.
Nieuwsartikel
-
In navolging van de NVM-makelaars melden ook CBS en Kadaster forse stijgingen van de woningprijzen. In juni 2024 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna 2 jaar. Ten opzichte van mei 2024 stegen de prijzen in juni met 1,3 procent. De gemiddelde prijs van een bestaande woning is nu in Amsterdam bijna 625 duizend euro en in Nederland ruim 440 duizend euro.
Nieuwsartikel
-
In 2023 bestaat voor het eerst meer dan de helft van de woningvoorraad in de Metropoolregio Amsterdam, een gebied van Velsen tot Lelystad, uit dure huur- en koopwoningen. Steeds minder mensen met een laag of middeninkomen kunnen mede daardoor een betaalbaar huis vinden. De prijzen van koopwoningen zijn flink gestegen en daarnaast is het aandeel dure huurwoningen van particuliere verhuurders gegroeid. Veel - vaak jongere - woningzoekenden zijn aangewezen op deze dure particuliere… meer Nieuwsartikel
-
Er zijn voorzichtige tekenen van herstel van de nieuwbouw. Dat melden de makelaarsvereniging NVM en ING Research onafhankelijk van elkaar. NVM-makelaars zien een opgaande lijn in het aantal transacties van nieuwbouwwoningen vanaf het derde kwartaal van 2024. ING Research verwacht dat de daadwerkelijke woningbouw vanaf 2025 weer 'enig herstel' laat zien. Een indicatie is dat het aantal verstrekte bouwvergunningen in de lift zit.
Nieuwsartikel
-
De mediane huizenprijs in Nederland is de afgelopen drie maanden met 7,2 procent gestegen, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. De gemiddelde verkoopprijs is 468.000 euro. De gekte op de woningmarkt tekent zich het sterkst af in steden waar de prijzen al hoog zijn, zoals Utrecht en Amsterdam. De mediane huizenprijs is in de hoofdstad nu gestegen naar 612.000 euro.
Nieuwsartikel
-
Op 1 januari 2024 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 379 duizend euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder. De WOZ-waarde steeg in de regio Amsterdam (MRA) het meest in Zaanstad en Lelystad, gemeenten met relatief lage huizenprijzen, terwijl de prijzen in de hoofdstad zelf het sterkste daalden, met -3,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Belangrijke kanttekening is dat deze officiële WOZ-waardering de prijsontwikkeling volgt met een jaar vertraging, van… meer Nieuwsartikel
-
CBS-onderzoek bevestigt nog eens dat het jongvolwassenen steeds moeilijker lukt het ouderlijk huis te verlaten. Van de thuiswonende jongeren die hebben aangegeven graag het huis uit te willen, verhuisde van 2021 tot 2023 45 procent daadwerkelijk. Tussen 2015 en 2017 was dit nog 51 procent. Uit het onderzoek blijkt ook ook dat steeds meer thuiswonende jongeren meteen een koopwoning willen, maar het aandeel dat naar een huurwoning verhuisde bleef gelijk. In de Randstad verhuizen jongeren die… meer Nieuwsartikel
-
Hoe komt Amsterdam aan meer middenhuurwoningen? Tijdens een debat met wethouder Van Dantzig tijdens de vastgoedbeurs Provada bleek dat dat geen gemakkelijke zaak is.
Achtergrondartikel
-
Een campus staat voor kennisontwikkeling en duurzame innovatie. Maar dat is niet alles. Het zorgt tevens voor economische ontwikkeling. Dat blijkt uit de documentaire 'Campus in de stad' van Bouw Woon Leef. "Het is goed innovatieve economische ontwikkelingen te spreiden. Dit zorgt voor een betere balans tussen wonen en werken, minder druk en drukte rond Amsterdam en voldoende voorzieningen in de hele regio", denkt Anouk Pols, strategisch adviseur van de MRA, die aan het woord komt in de… meer Video
-
De verkoopprijzen van Nederlandse woningen bereikten in april een nieuw record, ondanks de veel hogere rente dan bij de eerdere piek in 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verklaring ligt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een combinatie van gestabiliseerde rentes, gestegen lonen en opgebouwd spaargeld in de coronapandemie. Men durft weer te kopen en kan zich meer veroorloven. Voeg daarbij dat het aanbod zeer… meer Nieuwsartikel
-
Hester Booi werkt bij de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam en deed de afgelopen tien jaar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar woonvoorkeuren en woonmobiliteit in de MRA. Met haar proefschrift Staying in the City or Moving to the Suburbs brengt ze met statistisch onderzoek de verhuisbewegingen van verschillende groepen bewoners in kaart.
Achtergrondartikel
-
De gemeente Amsterdam stelt vijftien miljoen beschikbaar voor de realisatie van een lerarencampus op IJburg met tachtig betaalbare woningen voor leraren, zo blijkt uit de Voorjaarsnota 2024. Ondanks de duizenden woningen die jaarlijks in Amsterdam worden gebouwd, is het woningtekort volgens het college nog lang niet opgelost. Voor middengroepen zoals leraren is het daardoor moeilijk een betaalbare woning in de stad te vinden. Het lerarentekort blijft mede daardoor onverminderd hoog.
Nieuwsartikel
-
De woningprijzen en het aantal transacties neemt. De cijfers van CBS/Kadaster bevestigen nog maar eens dat de woningmarkt aantrekt. De woningprijzen zitten al weer een aantal kwartalen in de lift, na de dip begin 2023. Ook verkochten particuliere beleggers in het eerste kwartaal meer woningen aan mensen die er zelf in gaan wonen (eigenaar-bewoners) dan dat ze opkochten om te verhuren.
Nieuwsartikel
-
De particuliere huurvoorraad in Amsterdam is de afgelopen tien jaar fors gegroeid, maar dit heeft niet geleid tot meer betaalbare woningen voor lage en middeninkomens. Integendeel: in de particuliere huursector is het aandeel sociale huurwoningen gehalveerd en de huur van vrijesectorwoningen flink gestegen. De stad wordt vooral voor recente bewoners steeds onbetaalbaarder. De kloof met degenen die al langer in de stad wonen wordt groter. Dat valt mede af te leiden uit de afname van de… meer Nieuwsartikel
-
Amsterdam heeft met zijn bijna evenredige verdeling van corporatiehuur, particuliere huur en koopsector een ideale woningvoorraad voor gemengde wijken en voor een goed werkende woningmarkt. Toch loopt vanaf 2015 de verdeling naar prijssegmenten en de bijbehorende inkomensverdeling uit elkaar. Amsterdam is door toegenomen schaarste en door liberaal beleid een stad van het sociale huur- en het koopsegment geworden. Is er voor de Amsterdamse middeninkomens uitzicht op verbetering in Amsterdam?
Achtergrondartikel
-
De Nederlandse huizenmarkt veert verder op door lagere rente en betere inkomensstijgingen, verwacht ABN Amro. Huizenprijzen stijgen naar verwachting met 6% in 2024 en met 5% in 2025. Het sentiment op de huizenmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 verbeterd onder invloed van de veerkracht van de Nederlandse economie. Er is een verder herstel van de huizenprijzen te zien als gevolg van hogere lonen en dalende hypotheekrentes. Beide dragen bij aan het herstel van het vertrouwen.
Nieuwsartikel
-
Er stonden in Amsterdam in het eerste kwartaal van dit jaar 8 procent minder woningen te koop dan een jaar geleden, maar meer dan het vorige kwartaal. In totaal werden 1.399 woningen te koop gezet door MVA-makelaars. De prijzen en het aantal transacties gingen omhoog. Dit beeld, weinig aanbod en stijgende prijzen, is ook de landelijke trend. Een lichtpuntje voor alle woningzoekenden is dat de nieuwbouwverkoop in de lift zit. Nieuwbouw zorgt voor doorstroming.
Nieuwsartikel
-
In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen vorig jaar met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen waren 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.
Nieuwsartikel
-
In 2022 telde Nederland 135.000 Verenigingen van Eigenaren (VvE) die samen ruim 1,4 miljoen woningen beheren, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. De meerderheid van de VvE’s omvat een relatief klein aantal woningen; slechts 15 procent van de VvE’s bestaat uit meer dan twintig adressen. Bijna de helft (49 procent) van alle VvE’s bestaat uit maximaal drie adressen, dat zijn bijvoorbeeld verenigingen die bestaan uit alleen een boven- en een benedenwoning.
Nieuwsartikel
-
De Europese Commissie (EC) bekijkt de komende maanden of staatssteunregels kunnen worden verruimd, zodanig dat landen de bouw van middenhuurwoningen financieel kunnen ondersteunen. Zo meldt demissionair woonminister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Om de bouw van in totaal 100.000 huurwoningen voor middeninkomens te kunnen ondersteunen, pleit De Jonge voor de mogelijkheid van staatssteun voor ‘affordable housing’. “De oproep aan de Europese Commissies van Nederland en andere… meer Nieuwsartikel
-
Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen piekt, maar de interesse ervoor blijft gering. Het aantal verkopen blijft achter bij het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop wordt gezet. Hogere overbruggingskosten en het verslechterde sentiment zijn de belangrijkste oorzaken, aldus ING Research. De bank verwacht wel dat de verkoop van nieuwbouw dit jaar gaat aantrekken.
Nieuwsartikel
-
Het aanbod van huurwoningen in de 'kale' vrijehuursector is in 2023 flink afgenomen. Het aantal woningzoekenden dat een huurcontract kreeg, lag vorig jaar 13 procent lager dan in 2022. Bovendien nam het aanbod gaandeweg 2023 verder af, tot 30 procent minder in het vierde kwartaal in vergelijking met een jaar eerder. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter steeg met 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en de belangenvereniging Vastgoed Management Nederland (VGM NL).
Nieuwsartikel
-
Particuliere beleggers zijn inderdaad begonnen met het massaal verkopen van huurwoningen. Deze conclusie trekken drie onderzoekers in een artikel in economenblad ESB. Beleggers deden vooral de goedkopere woningen in de grote steden van de hand. Jarenlang kochten beleggers koopwoningen op om ze verhuren. Die trend is vorig jaar omgeslagen, onder andere door gewijzigde (fiscale) wetgeving.
Nieuwsartikel