Overslaan en naar de inhoud gaan

Huizenprijzen bereiken nieuw record

Image

De verkoopprijzen van Nederlandse woningen bereikten in april een nieuw record, ondanks de veel hogere rente dan bij de eerdere piek in 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verklaring ligt volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS in een combinatie van gestabiliseerde rentes, gestegen lonen en opgebouwd spaargeld in de coronapandemie. Men durft weer te kopen en kan zich meer veroorloven. Voeg daarbij dat het aanbod zeer beperkt is.

De hypotheekrentes zijn fors hoger - tot wel drie keer - dan op het diepste punt in 2021. Dat staat hogere prijzen kennelijk niet in de weg. In april waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 7,5 procent hoger dan een jaar eerder en 1 procent hoger dan in maart.

Het Kadaster maakte bekend dat het in april 15.689 woningtransacties registreerde. Dat is ruim 22 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden zijn 60.130 woningen verkocht, bijna 13 procent meer dan een jaar eerder. In april was de gemiddelde transactieprijs voor een bestaande koopwoning 435.984 euro.

Trefwoorden