-
De manier waarop institutionele woningbeleggers als Amvest, ASR, Bouwinvest, CBRE en Vesteda jaarlijks de huren in de vrije sector verhogen is niet direct in strijd met Europese regels voor consumentenbescherming, oordeelt de Hoge Raad. Een standaardhuurverhoging van bijvoorbeeld drie procent bovenop inflatie kan niet als oneerlijk worden bestempeld.
Nieuwsartikel
-
Jonge alleenwonende huurders hadden in 2022 de hoogste mediane woonquote, maar ook oudere huurders die alleen wonen hadden een relatief hoge woonquote. De mediane woonquote, de totale woonlasten als percentage van het besteedbaar inkomen, kwam in 2022 voor huishoudens in een huurwoning uit op 25,5 procent. Jonge alleenstaande huurders gaven in Amsterdam 27,5 procent van hun inkomen uit aan wonen. Huishoudens met een eigen woning waren met 16,6 procent een veel kleiner deel van hun inkomen kwijt… meer Nieuwsartikel
-
De systematiek van de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector moet worden aangepast. Dat stelt de Woonbond in een oproep aan minister Mona Keijzer. De Woonbond wil dat de jaarlijkse verhoging in de sociale huursector wordt gebaseerd op het inflatiecijfer óf de gemiddelde loonstijging. En dan wel de laagste van die twee. Nu wordt de maximale huurverhoging in de sociale huursector begrensd door de gemiddelde loonstijging en die ligt deze jaren flink boven de inflatie. Dat leidde in 2024… meer Nieuwsartikel
-
Verzekeraar ASR ziet af van nieuwe beleggingen in huurwoningen in Nederland. Zo kondigde topman Jos Baeten woensdag aan bij de presentatie van de cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar. De verzekeraar boekt goede resultaten, maar ziet door de invoering van de Wet betaalbare huur niks meer in uitbreiding van de woningportefeuille.
Nieuwsartikel
-
Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector bij woningplatform Pararius in het tweede kwartaal met 32,8 procent gedaald. De gemiddelde vierkantemeterprijs van een vrije sector huurwoning steeg in dezelfde periode met bijna 10 procent.
Nieuwsartikel
-
Vastgoedverhuurder CBRE mag de jaarlijkse huurverhoging voor zijn woningen gewoon doorvoeren. Dat heeft de rechtbank Rotterdam bepaald. Volgens de kantonrechter hebben de 540 procederende huurders van vrije sector woningen geen ‘spoedeisend belang’ met hun eis om de huurverhoging per 1 juli te schorsen.
Nieuwsartikel
-
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. Huurders kunnen vanaf 1 juli een beroep gaan doen op de wet. Demissionair minister Hugo de Jonge spreekt van een 'een enorme mijlpaal'. Hij noemt het een teken dat de Volkshuisvesting terug is van weggeweest. "Met de Wet betaalbare huur worden huurders beschermd en dat is hard nodig. De explosief gestegen huren vanwege de enorme schaarste aan huurwoningen, zijn voor veel mensen met een normaal inkomen niet meer op te brengen. Dat… meer Nieuwsartikel
-
Een groep van ruim vijfhonderd huurders uit Amsterdam en andere steden stapt naar de rechter om via een kortgeding tegen verhuurder CBRE IM te voorkomen dat komende maand de huren in de vrije sector worden verhoogd. Zij eisen bevriezing van de huur, omdat eerder diverse kantonrechters een streep hebben gehaald door de wijze waarop institutionele beleggers de huren verhogen.
Nieuwsartikel
-
Hoge huurprijzen in de vrije sector leiden tot geldproblemen, uitgestelde levenskeuzes en veel stress, zo blijkt uit een rapportage van de Woonbond. De afgelopen twee maanden hebben meer dan 350 huurders hun verhaal gedaan bij het Meldpunt Woekerhuren. Volgens de Woonbond maken deze meldingen stuk voor stuk duidelijk dat excessief hoge huurprijzen aan banden moeten worden gelegd.
Nieuwsartikel
-
Het aanbod van huurwoningen in de vrijehuursector is in 2023 met 13 procent afgenomen, terwijl de huren met 10 procent stegen. Er worden zowel minder nieuwbouwwoningen opgeleverd als bestaande woningen aangeboden. Particuliere beleggers trekken zich terug uit het vastgoed. Maar wie is daarvan vooral de pineut? Zijn dat inderdaad de leraar en de onderwijzer, zoals wel wordt beweerd?
Achtergrondartikel
-
De huidige huurbegrenzing in de vrije huursector wordt gecontinueerd tot 2029, twee jaar langer dan minister De Jonge eerder had voorgesteld. De Tweede Kamer besloot bovendien het huidige 'laagste-van-twee-principe' te continueren waarbij het laagste percentage van CAO-loonstijging dan wel inflatie uitgangspunt blijft voor de verhoging.
Nieuwsartikel
-
Vesteda kondigt aan dat de huurverhoging per 1 juli beperkt blijft tot 4 procent. Als eerste grote institutionele verhuurder maakt Vesteda daarmee zijn huurbeleid voor dit jaar bekend. Het demissionaire kabinet werkt momenteel aan een wetswijziging die voor een huurverhoging van 6,8 procent voor de vrije en 5,8 voor de sociale huursector mogelijk maakt.
Nieuwsartikel
-
De wijze waarop vastgoedbeleggers jaarlijks hun huren optrekken, lijkt lang niet altijd rechtmatig te zijn. Volgens meerdere rechtelijke uitspraken baseren verhuurders zich op een oneerlijk 'huurprijswijzigingsbeding', waardoor duizenden huurders jarenlang mogelijk te veel hebben betaald. De aanpak van de verhuurders zou in strijd zijn met Europese regelgeving die al sinds 1993 van kracht is.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam en de drie andere grote steden steunen het kabinetsvoornemen om de huren in een deel van de vrije sector aan banden te leggen, zo laten zij weten aan de vooravond van de publicatie van het definitieve wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge.
Nieuwsartikel
-
Het Parool werpt de vraag op waar de gemeentelijke focus op de bouw van middenhuurwoningen in Amsterdam is gebleven. Directe aanleiding is de presentatie van het 'onderhandelingsakkoord' tussen gemeenten, corporaties en huurderkoepels voor de komende vier jaar. In deze prestatieafspraken staan weinig concrete doelstellingen voor het vergroten van het aanbod voor middengroepen.
Nieuwsartikel
-
De huurstijgingen in de vrije sector blijven de komende jaren gemaximeerd, maar kunnen toch fors uitpakken. Het demissionaire kabinet ondersteunt het voorstel van minister De Jonge om de jaarlijkse huurverhogingen in de vrije sector nog eens drie jaar aan een maximum te binden. Het wetsvoorstel dat nu naar de Raad van State is gestuurd, houdt in dat de maximaal toegestane huurverhoging gelijk wordt aan de gemiddelde CAO-loonontwikkeling plus 1 procent. Oftewel: 7,1 procent.
Nieuwsartikel
-
Eenderde van de huurwoningen van de kleinere particuliere beleggers is verworven in de periode van 2016 tot 2020. Veel beleggers stapten toen in vanwege de uitermate aantrekkelijke rendementen, de toenemende vraag naar huurwoningen en de mogelijkheid van tijdelijke huurcontracten. Na 2020 zakt de populariteit van 'buy-to-let' af. Dat is volgens het Kadaster het gevolg van overheidsmaatregelen om dit aankopen-voor-verhuur af te remmen. Denk hierbij aan de verhoging van de… meer Nieuwsartikel
-
De Stichting Fair Huur daagt de staat voor de rechter vanwege de in mei 2022 ingevoerde 'WOZ-cap', een aanpassing van woningwaarderingssysteem (WWS). In gebieden met hoge woningprijzen kan die maatregel leiden tot aanzienlijk lagere huren bij nieuwe verhuringen. Volgens de vastgoedbeleggers is deze maatregel in strijd met het eigendomsrecht. De stichting zegt zo'n vierhonderd particuliere beleggers te vertegenwoordigen die samen minstens 10.000 huizen verhuren, zo meldt het FD. De krant… meer Nieuwsartikel
-
De huur van een sociale huurwoning dreigt volgend jaar fors duurder te worden. De verhoging per 1 juli volgend jaar kan oplopen tot 5,3 procent. Zo meldt demissionair minister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwsartikel
-
Verhuurmedewerkers van Vesteda worden steeds vaker geconfronteerd met omkooppogingen of bedreigingen via sociale media door kandidaat-huurders. Mensen die zich daaraan schuldig maken komen niet meer aanmerking voor een woning, zo laat de verhuurder via haar website weten.
Nieuwsartikel
-
Gemeenten krijgen de mogelijkheid om in bepaalde kwetsbare wijken het gebruik van tijdelijke huurcontracten te verbieden, zo blijkt uit het afgelopen week gepresenteerde wetsvoorstel ‘Lokaal verbod tijdelijke verhuur’. De Wet doorstroming huurmarkt maakte het vanaf 2016 mogelijk tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Een van de wijzigingen was de introductie van tijdelijke huurcontracten voor maximaal twee jaar voor zelfstandige woningen en maximaal vijf jaar voor onzelfstandige woningen. In… meer Nieuwsartikel
-
Certitudo Capital heeft de omgevingsvergunning verkregen voor woningbouwproject `&Amsterdam’. Het betreft de bouw van 561 huurwoningen en 1.000 m2 voorzieningen in woon- en werkgebied Amstel III. Bedoeling is eind dit jaar met de bouw te beginnen.
Nieuwsartikel
-
De Woonbond wil dat het Woningwaarderingsstelsel gaat gelden voor de gehele vrije huursector. Uitbreiding van het puntenstelsel moet voorkomen dat commerciële verhuurders de gekste prijzen kunnen vragen, zo schrijft de bond in reactie op CBS-cijfers over de groei van de commerciële huurmarkt.
Nieuwsartikel
-
De regulering van de vrije sector huurmarkt moet niet stoppen bij 187 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel maar worden doorgetrokken naar 250 punten, zo meent GroenLinks-leider Jesse Klaver. Daarmee kan de huurprijs voor vrijwel alle huurwoningen gereguleerd en gekoppeld aan de kwaliteit van het huis.
Nieuwsartikel
-
De vijfhonderd woningen op het Havenstraatterrein in Amsterdam Zuid mogen definitief worden gebouwd. De Raad van State heeft het protest van The British School en buurtbewoners afgewezen. Eerder in 2019 vernietigde de Raad een vorig bestemmingsplan omdat de gemeente onvoldoende rekening had gehouden met de belangen van de Museumtram. Vervolgens is het ontwerp aangepast.
Nieuwsartikel