De European Association of Public Banks (EAPB) heeft als Europese koepel van de publieke banken in haar reactie op de evaluatie van de ATAD-richtlijn (Anti-Tax Avoidance Directive) bij de Europese Commissie bepleit corporaties in de toekomst vrij te stellen van extra belastingheffing. Een belangrijk kenmerk van de ATAD is de zogeheten rentebeperkingsregel, wat de belastingdruk voor woningcorporaties bij het aantrekken van leningen verhoogt.
AEDES
-
Nieuwsartikel
-
NieuwsartikelDe woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van corporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van corporaties met bijna tweeduizend. Dit blijkt uit CBS-onderzoek.
-
AchtergrondartikelDe Nederlandse woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde corporatiewoningen met bijna tweeduizend. Maar ze zijn nog ver verwijderd van de Nationale Prestatieafspraken opgenomen ambitie om de woningproductie te verdubbelen. In de MRA werden 1.644 sociale huurwoningen opgeleverd. De… meer
-
NieuwsartikelHet kabinet moet echt werk maken van het vrijmaken van grootschalige en kleinere bouwlocaties, zo verklaart Aedes na het uitspreken van de troonrede. Zonder betaalbare bouwlocaties lukt het corporaties niet voldoende nieuwe sociale huurwoningen te realiseren. Aedes-voorzitter Martin van Rijn noemt het hoopgevend dat het kabinet met wet- en regelgeving komt om het grondbeleid te verbeteren.
-
AchtergrondartikelDe woninghuren waren in juli 2024 gemiddeld 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS. Dit is de grootste huurstijging sinds 1993, toen de huren met hetzelfde percentage stegen. In 2023 stegen de huren met gemiddeld 2,0 procent en de corporatiehuren nauwelijks. Waar komt dat enorme verschil vandaan?
-
NieuwsartikelHuurdersorganisaties geven het overleg met hun woningcorporatie dit jaar niet meer dan een 5. In 2023 kregen de corporaties nog een 6,8. Vooral het gebrek aan overleg over de ‘huursomstijging’ (de gemiddelde huurverhoging van een corporatie) zorgde dit jaar voor veel ontevredenheid. Dit blijkt uit onderzoek dat de Woonbond uitvoerde onder 119 huurdersorganisaties.
-
NieuwsartikelDe huren van woningen van woningcorporaties zijn op 1 juli gemiddeld met 5,1 procent omhoog gegaan, iets onder de wettelijk toegestane gemiddelde huurverhoging van 5,3 procent. Dit blijkt uit een enquête van Aedes onder 161 woningcorporaties. De huren gaan daarmee gemiddeld 0,2 procent minder omhoog dan als maximum is vastgelegd in de Nationale Prestatiafspraken. De gemiddelde huur van een corporatiewoning was eind vorig jaar 582 euro per maand.
-
NieuwsartikelOm ‘optoppen’ te stimuleren hebben vijf provincies en Aedes, de vereniging van woningcorporaties, een Handreiking optoppen (pdf, 627 kB) ontwikkelt. De provincie Noord-Holland stelt ook 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor optopprojecten.
-
NieuwsartikelVoor de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB is het terugdringen van het woningtekort topprioriteit. Daarom houdt het vast aan de bouw van honderdduizend nieuwe woningen per jaar. Om die bouwproductie mogelijk te maken moet snel meer bouwgrond beschikbaar komen. Het nieuwe kabinet zal daarvoor grote bouwlocaties aanwijzen, bij voorkeur rond bestaande infrastructuur. Daarbij gaat ‘de bouw van woningen boven de bouw van windmolens’, aldus de vier partijen.
-
Nieuwsartikel"Om het enorme woningtekort in te lopen, zijn regie en forse investeringen van de rijksoverheid nodig', aldus een oproep van een brede coalitie van partijen tijdens de landelijke Woontop op 29 februari in Den Haag. Om de gewenste jaarproductie van 100.000 woningen - waarvan tweederde in het lagere en middensegment - te realiseren, is het nodig dat het Rijk jaarlijks bijspringt met drie tot vijf miljard euro.
-
NieuwsartikelHet moet voor woningcorporaties makkelijker worden om elkaar financieel te steunen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting in een brief aan de Tweede Kamer. Dit is nodig om de opgave van de Nationale Prestatieafspraak (NPA) gezamenlijk te realiseren. Ook wil de minister dat het inzichtelijker wordt wat er regionaal nodig is om de onderlinge solidariteit te vergroten.
-
NieuwsartikelCorporaties hebben hun investeringen in verduurzaming flink opgevoerd. Bijna 40 procent van de corporatiewoningen heeft daardoor nu energielabel A of beter en het aantal woningen met energielabel E, F of G is het afgelopen jaar afgenomen van 247.300 naar 180.700 woningen. Die forse afname komt overigens voor de helft door een methodiekcorrectie. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmarkcijfers van Aedes
-
NieuwsartikelDe Tweede Kamer heeft zich in meerderheid uitgesproken voor de afschaffing van de zogeheten 'marktverkenning' bij de nieuwbouw van middenhuur. Dit maakt het voor corporaties makkelijker om middenhuur te realiseren.
-
NieuwsartikelJongvolwassenen die wees worden hoeven de ouderlijke sociale huurwoning niet uit. Dat regelt een initiatiefwet die op 5 oktober veel steun kreeg in de Tweede Kamer. De Woonbond en Aedes vinden dat een eventuele wet ook voor particuliere huurders zou moeten gelden. Die rechtsongelijkheid voor huurders is volgens hen onnodig.
-
NieuwsartikelIn de eerste twee kwartalen van 2023 zijn circa 2.100 flexwoningen opgeleverd, terwijl er vorig jaar in totaal 3.400 zijn gerealiseerd. Demissionair minister Hugo de Jonge hoopt dit jaar nog altijd circa 12.000 flexwoningen te realiseren. Dat schrijft hij in een brief aan de Kamer. Daarin staat ook dat hij nog altijd zoekt naar kopers voor 1.164 van de tweeduizend flexwoningen die al door het Rijk zijn gekocht en gedeeltelijk gebouwd. Daarvan zijn er slechts 84 geplaatst en voor 744… meer
-
NieuwsartikelVergeleken met 2021 hadden vorig jaar net iets meer huurders van woningcorporaties een huurachterstand. Het totale bedrag aan huurachterstanden liep wel iets terug. Het aantal huisuitzettingen door corporaties daalde met bijna 15 procent verder naar 1.200. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van Aedes onder woningcorporaties.
-
NieuwsartikelHet aanpakken van de wooncrisis, waardoor honderdduizenden woningzoekenden geen passende woning kunnen vinden, mag geen vertraging oplopen door de val van het kabinet, zo schrijft Aedes aan de Eerste en Tweede Kamer. Wetgeving die helpt om het woningtekort te lijf te gaan en verder te verduurzamen, zoals de Wet regie op de Volkshuisvesting, de Wet betaalbare huur en specifieke wetgeving op gebied van de warmtetransitie, moet volgens de belangenbehartiger van de woningcorporaties onverwijld… meer
-
NieuwsartikelHet volgende kabinet moet koers houden, regie nemen en doorpakken. Dat is de boodschap van Aedes aan alle politieke partijen die bezig zijn met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s. Er dreigt een infarct voor de volkshuisvesting, aldus Aedes. 'Woningcorporaties doen wat ze kunnen en hebben met gemeenten en provincies regiodeals gemaakt. Het is nu tijd om plannen om te zetten in uitvoering.’
-
NieuwsartikelDe val van het Kabinet Rutte IV schaadt de belangen van 900.000 woningzoekenden en vele huishoudens die momenteel moeilijk kunnen rondkomen. Dat stelt Aedes. De koepelorganisatie van woningcorporaties heeft er bij de fracties van de Tweede Kamer op aangedrongen te borgen dat de opgaven van de Nationale Prestatieafspraken (NPA) niet stil komen te liggen.
-
NieuwsartikelCorporaties kunnen en willen veel woningen bouwen, maar hebben daar onvoldoende locaties voor. Dat stelt koepelorganisatie Aedes. Een meerderheid van de corporaties geeft aan onvoldoende locaties voor de geplande nieuwbouw in beeld te hebben.
-
NieuwsartikelWoningcorporaties verhogen hun huren per 1 juli 2023 gemiddeld met 2,4 procent. Dat meldt de koepelorganisatie Aedes op basis een enquête onder 192 corporaties. De wettelijk toegestane huursomstijging is 2,6 procent. Bijna 30 procent van de corporatiehuurders krijgt een eenmalige huurverlaging tot 575 euro. Gemiddeld levert huurders dat een verlaging van 58 euro op. Iets minder dan de helft (45%) van de corporaties maakt gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging. De… meer
-
NieuwsartikelDe concentratie van kwetsbare bewoners in gebieden met veel corporatiewoningen neemt nog steeds toe. De ontwikkeling van overlast en onveiligheid in die gebieden is ongunstiger dan in buurten met minder corporatiewoningen. Maar er is wel een toenemende differentiatie in buurten: er zijn minder buurten met vrijwel uitsluitend sociale huurwoningen en in die sociale huur is weliswaar nog een toename van de allerlaagste inkomens en kwetsbare groepen te zien, maar ook een toename van bewoners… meer
-
NieuwsartikelAedes, de koepel van woningcorporaties, en De Woonbond, de belangenorganisatie voor huurders, voeren gezamenlijk actie tegen een aangekondigde 'pijnlijke bezuiniging' op de huurtoeslag. Met de opbrengst daarvan wil het kabinet vanaf 2025 de uitvoeringskosten van twee nieuwe wetten financieren, waaronder nota bene de Wet Betaalbare Huur. De maatregel is opgenomen in de voorjaarsnota. Aedes en de Woonbond hopen met hun gezamenlijke opstelling de Tweede Kamer te bewegen de invoering te blokkeren.
-
NieuwsartikelOm een industriële productiestroom van flexwoningen op gang te brengen trok het kabinet vorig jaar 200 miljoen euro uit voor de bouw van zo'n tweeduizend stuks. Die konden daardoor zonder vertraging uit voorraad worden geleverd aan gemeenten en woningcorporaties. Maar de eerste honderden afgebouwde woningen verdwijnen grotendeels in de opslag. Gemeenten en woningcorporaties staan nog niet op de stoep om ze te plaatsen.
-
NieuwsartikelDe komende vijf jaar willen woningcorporaties 50 miljard euro extra lenen om de ambitieuze bouwplannen van het kabinet te financieren. Maar stijgende rente en bouwkosten maken het lastiger om al die nieuwbouwplannen te financieren. Dat zegt directeur Rob Röbscheid van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) in het FD: "De kans dat we die 50 miljard halen is gering". Dat bedrag was gebaseerd op ramingen uit 2021 en vorig jaar. Toen was lenen goedkoper.
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina