Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Woningcorporaties zien volgend jaar de gemiddelde OZB-aanslag per huurwoning met 54 euro stijgen naar 230 euro. De totale stijging van de OZB-lasten voor woningcorporaties is ongeveer 10,1 miljoen euro, zo schrijft wethouder Hester van Buren van Financiën samen met haar collega van Volkshuisvesting in een brief aan de gemeenteraad.
    Nieuwsartikel

  • De aangekondigde verhoging van de OZB met 27 procent zet de doelen van de Amsterdamse prestatieafspraken zwaar onder druk. Dat stelden corporatiebestuurders dinsdagavond bij een expertmeeting voor raadsleden. "Wij verwachten dat de corporaties in totaal zo'n 12 à 12,5 miljoen euro extra belasting moeten betalen", stelde Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Dat gaat volgens haar linksom of rechtsom ten koste van investeringen in nieuwbouw,… meer
    Nieuwsartikel

  • De European Association of Public Banks (EAPB) heeft als Europese koepel van de publieke banken in haar reactie op de evaluatie van de ATAD-richtlijn (Anti-Tax Avoidance Directive) bij de Europese Commissie bepleit corporaties in de toekomst vrij te stellen van extra belastingheffing. Een belangrijk kenmerk van de ATAD is de zogeheten rentebeperkingsregel, wat de belastingdruk voor woningcorporaties bij het aantrekken van leningen verhoogt.
    Nieuwsartikel

  • De woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van corporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van corporaties met bijna tweeduizend. Dit blijkt uit CBS-onderzoek.
    Nieuwsartikel

  • De Nederlandse woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde corporatiewoningen met bijna tweeduizend. Maar ze zijn nog ver verwijderd van de Nationale Prestatieafspraken opgenomen ambitie om de woningproductie te verdubbelen. In de MRA werden 1.644 sociale huurwoningen opgeleverd. De… meer
    Achtergrondartikel

  • Woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam negeren de oproep van de Woonbond om zittende huurders met een woning in het middensegment in aanmerking te laten komen voor een huurverlaging. Zij kiezen voor een formele opstelling. Volgens de wet zijn zij pas bij nieuwe huurcontracten verplicht een huuraanpassing door te voeren.
    Achtergrondartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, gemeente en huurderskoepels hebben de Monitor samenwerkingsafspraken 2020 t/m 2023 gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de corporaties vrijwel alle doelen hebben behaald. Alleen de nieuwbouwproductie bleef achter, waardoor ook de gewenste groei van de sociale voorraad achter bleef bij de doelstelling. Op duurzaamheidsvlak is soms bijna dubbel zoveel resultaat geboekt als was afgesproken.
    Nieuwsartikel

  • Het aantal huisuitzettingen door woningbouwcorporaties in Flevoland daalt. Dat meldt Omroep Flevoland op basis van cijfers van de verschillende woningcorporaties. Vorig jaar werden 25 woningen ontruimd. In 2019 waren dat er nog 71. De daling heeft in de meeste gevallen te maken met een proactieve aanpak van de corporatie, maar is ook een gevolg van corona.
    Nieuwsartikel

  • Europa gaat werk maken van de aanpak van de wooncrisis. Dat beloofde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bij haar herbenoeming afgelopen zomer. Er komt een Eurocommissaris voor wonen. Wat betekent dit voor de Nederlandse woonsector? We verkennen de mogelijkheden met Robin van Leijen - bij Aedes verantwoordelijk voor de belangenbehartiging bij de EU.  Een verbreding van de staatssteunregels lijkt in aantocht.
    Achtergrondartikel

  • De woninghuren waren in juli 2024 gemiddeld 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS. Dit is de grootste huurstijging sinds 1993, toen de huren met hetzelfde percentage stegen. In 2023 stegen de huren met gemiddeld 2,0 procent en de corporatiehuren nauwelijks. Waar komt dat enorme verschil vandaan? 
    Achtergrondartikel

  • De systematiek van de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector moet worden aangepast. Dat stelt de Woonbond in een oproep aan minister Mona Keijzer. De Woonbond wil dat de jaarlijkse verhoging in de sociale huursector wordt gebaseerd op het inflatiecijfer óf de gemiddelde loonstijging. En dan wel de laagste van die twee. Nu wordt de maximale huurverhoging in de sociale huursector begrensd door de gemiddelde loonstijging en die ligt deze jaren flink boven de inflatie. Dat leidde in 2024… meer
    Nieuwsartikel

  • Kunnen woningcorporaties aan hun maatschappelijke opgaven voldoen zonder in te teren op hun financiële reserves? Op de langere termijn blijkt dat een lastig verhaal te zijn.
    Achtergrondartikel

  • In het tweede kwartaal van 2024 is in de Metropoolregio Amsterdam voor 3.127 nieuwe woningen een bouwvergunning afgegeven. Dat zijn er bijna twee maal zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit een NUL20-analyse van CBS-data. In totaal nam het aantal vergunde woningen in het eerste half jaar met 13 procent toe tot 4.155 woningen. De stijging dit jaar - en met name in het tweede kwartaal - komt voor een groot deel op het conto van de woningcorporaties (+53% tov jaar… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties verkopen steeds minder woningen. In 2023 verkochten zij landelijk in totaal 6.418 woningen, een daling van ruim vijfhonderd woningen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoekers van het Kadaster, zoals eerder deze week gepubliceerd in het economenvakblad ESB. De cijfers bevestigen een al langer lopende trend. Negen jaar geleden gingen er nog 26.000 corporatiewoningen over de toonbank.
    Nieuwsartikel

  • Farid Azarkan (52) is benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van woningstichting Eigen Haard. Met de komst van Azarkan bestaat de RvC van Eigen Haard weer uit zes commissarissen. Azarkan brengt als commissaris en lid van de auditcommissie expertise in op het gebied van vastgoed(strategie) en financiën, zowel in de private als de publieke sector. Hij heeft  ruime ervaring met besturen, toezichthouden en management.
    Nieuwsartikel

  • Eind dit jaar draagt Rochdale 509 woningen over aan collega-corporatie Wooncompagnie. In ruil voor 100,4 miljoen euro, die Rochdale goed kan gebruiken voor nieuwbouw en verduurzaming in de Metropoolregio Amsterdam.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Centrada heeft met Dura Vermeer Bouw Hengelo en Plegt-Vos overeenkomsten getekend voor de bouw van 70 eengezinswoningen en 78 appartementen in Lelystad. De nieuwbouw vloeit voort uit de afspraak met de gemeente om de zoekduur naar een sociale huurwoning te verminderen naar gemiddeld twee jaar. Nieuwbouw is daarbij van cruciaal belang. 
    Nieuwsartikel

  • De gemeente gaat een grote ingreep doen in het verouderde Holendrecht in Amsterdam Zuidoost. Sociale huurwoningen aan onder meer de Ochtendreef maken plaats voor omvangrijke, heel duurzame nieuwbouw. De plannen voorzien in de realisatie van in totaal 750 nieuwe woningen over vier woonblokken met een maximale hoogte van zestig meter. Ook sneuvelt een groot aantal bomen langs de Holendrechtdreef. 
    Nieuwsartikel

  • In 2013 stelde het Waarborgfonds Sociale Woningbouw een plafond in voor geborgd financieren door woningcorporaties. Inmiddels is het volgens Martijn de Jong-Tennekes nodig om het plafond naar boven bij te stellen. Dit moet het mogelijk maken voor woningcorporaties om te voldoen aan de nationale prestatieafspraken met het Rijk om meer te investeren in woningbouw.
    Achtergrondartikel

  • Om ‘optoppen’ te stimuleren hebben vijf provincies en Aedes, de vereniging van woningcorporaties, een Handreiking optoppen (pdf, 627 kB) ontwikkelt. De provincie Noord-Holland stelt ook 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar voor optopprojecten.
    Nieuwsartikel

  • Voor de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB is het terugdringen van het woningtekort topprioriteit. Daarom houdt het vast aan de bouw van honderdduizend nieuwe woningen per jaar. Om die bouwproductie mogelijk te maken moet snel meer bouwgrond beschikbaar komen. Het nieuwe kabinet zal daarvoor grote bouwlocaties aanwijzen, bij voorkeur rond bestaande infrastructuur. Daarbij gaat ‘de bouw van woningen boven de bouw van windmolens’, aldus de vier partijen.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Zaanstad ontvangt 22,5 miljoen euro uit het Volkshuisvestingfonds om te investeren in Zaandam-Oost, zo heeft minister De Jonge bekendgemaakt. De Rijksbijdrage maakt het mogelijk tweehonderd woningen levensloopbestendig te maken, vijfhonderd particuliere woningen te verbeteren, 166 woningen die in het verleden door corporaties zijn verkocht terug te kopen en drie ontmoetingsplekken te realiseren, inclusief een Huis van de Wijk. Ook wordt de buurt groener gemaakt.
    Nieuwsartikel

  • Directeur-bestuurder Stefan van Schaik legt uiterlijk eind 2024 zijn functie neer als bestuurder van Wooncompagnie. Hij werkt dan ruim zestien jaar bij Wooncompagnie, waarvan tien jaar als directeur-bestuurder. “‘Ik werk met veel plezier en voldoening bij Wooncompagnie. Elke dag weer geniet ik van de samenwerking met een geweldig team aan collega’s, netwerkpartners en vele betrokken bewoners. Afscheid nemen van al deze mooie mensen gaat niet makkelijk worden, maar ik voel dat dit het juiste… meer
    Nieuwsartikel

  • Intermaris en Wooncompagnie hebben met de gemeente Waterland afspraken gemaakt over de bouw van minimaal zeshonderd sociale huurwoningen in de komende acht tot tien jaar. Intermaris pleegt nieuwbouw specifiek in Monnickendam. Wooncompagnie zal binnen de gehele gemeente nieuwe sociale huurwoningen realiseren.
    Nieuwsartikel

  • Hoe moet het verder met de uitrol van stadswarmte in Amsterdam? Zonder extra geld van het Rijk en regels voor een goede prijssystematiek zien de gemeente, Vattenfall en de woningcorporaties het niet zitten. Is stadswarmte (on)betaalbaar en zijn er alternatieven? Dat waren de hoofdvragen bij een door de PvdA Werkgroep Stedelijke Ontwikkeling georganiseerd debat.
    Achtergrondartikel