De bouw van duizenden extra woningen in de Haarlemmermeer moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de woningnood, zo is afgesproken tijdens de Woontop woensdag. In Lisserbroek en Nieuw-Vennep West kunnen versneld tenminste 6.500 woningen worden gebouwd en er wordt vaart gezet achter bestaande afspraken voor woningbouw in Rijsenhout.
Ook elders in de regio is sprake van extra bouwactiviteit. Met aanpassing van de (beperkende) regels voor woningbouw in de buurt van Schiphol biedt het kabinet perspectief voor extra woningbouw in Uitgeest en de bouw van met name studentenhuisvesting in de wijk Kronenburg in de gemeente Amstelveen. In combinatie met versnelde woningbouw in en nabij de stad Utrecht en in Lansingerland is sprake van helderheid over de bouw van meer dan 75.000 woningen.
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening spreekt over een ‘belangrijke doorbraak‘. “Deze Woontop is onmiskenbaar een ‘grote stap’ voor alle partijen die betrokken zijn bij het realiseren van de woonopgave”, aldus de minister. Maar zij is zich ervan bewust dat de woningnood in ons land onverminderd groot blijft. Daarom wil ze de komende tijd op meer locaties afspraken maken over extra woningproductie. Voor al die bouwafspraken geldt dat twee derde van de woningen betaalbaar moet zijn. Daarbij verwacht de minister van de betrokken gemeenten dat zij voor de helft meedoen aan de financiering van het tekort op de bouw van betaalbare woningen.
Bestuursvoorzitter Erik Gerritsen van woningcorporatie Ymere is blij met de woningbouwplannen voor Lisserbroek en Nieuw-Vennep. Hij ijvert al lange tijd voor grootschalige woningbouw op de landbouwgronden in het westelijke deel van de Haarlemmermeer. “De bouw van meer dan zesduizend woningen in dat gebied is een mooi begin, maar om de woningnood in onze regio daadwerkelijk te verminderen zal uiteindelijk veel meer nodig zijn.”
De afspraken op de Woontop voorzien verder in minder regels, uniforme bouweisen, aanpassing van processen en procedures om sneller te bouwen, betere samenwerking tussen overheid en markt, een landelijke aanpak voor splitsen en optoppen, meer woningen voor ouderen en versterking van de corporatieproductie naar 30.000 nieuwe woningen per jaar. De uitkomsten zijn ondertekend door vertegenwoordigers van gemeenten, provincies en waterschappen, corporaties en marktpartijen.
Twee partijen ontbreken: de Pensioenfederatie en de Woonbond. De Woonbond beperkt zich tot een ‘steunbetuiging’. De keuze van minister Keijzer om voor 2025 géén lagere huurverhoging te willen dan 4,5% is voor hen onacceptabel, toch is deze stijging - als onderdeel van de nieuwe Nationale Prestatie Afspraken – opgenomen in de uitkomsten van de Woontop. “Bouwplannen kunnen niet bekostigd worden door de bestaanszekerheid van huurders op het spel te zetten”, aldus Zeno Winkels, directeur van de Woonbond.