Ymere benut lang niet alle huurruimte die is ontstaan door de invoering van de Donnerpunten. Dat stelt de corporatie bij het bekendmaken van de voorlopige verhuurcijfers van Amsterdam over de eerste acht maanden van 2012. Ymere houdt de meeste woningen die volgens het vernieuwde puntenstelsel in de vrije sector verhuurd mogen worden, in het sociale segment.
In totaal had Ymere op 1 januari 2012 in Amsterdam 42.855 sociale-huurwoningen en 1.610 vrije-sector huurwoningen. Voor 1.964 woningen stelde Ymere daarna een nieuw huurcontract op, omdat er mensen waren verhuisd, een renovatiewoning gereed was gekomen of omdat er nieuwbouw werd opgeleverd. 1.497 verhuringen kregen een huurprijs onder de 664 euro (sociale sector); 309 verhuringen kregen een huurprijs tussen de 664 en 900 euro; 81 verhuringen kregen een huurprijs tussen de 900 en 1000 euro en 77 verhuringen hadden een huurprijs boven de 1000 euro. Ymere verhuurde dit jaar dus 24 procent van de vrijgekomen woningen in de vrije sector; de helft daarvan was al eerder een vrije sector huurwoning.
Minder dan 4 procent van alle verhuringen had een huurprijs boven de 1000 euro. Dit waren bijna allemaal woningen waarbij de vorige huurder die hoge huur ook al betaalde. In deze prijsklasse wordt sneller verhuisd. Van alle beschikbaar gekomen sociale-huurwoningen of opgeleverde renovatie-woningen mochten 714 woningen voortaan in de vrije-sector worden verhuurd, als gevolg van het gewijzigde woningwaarderingsstelsel (de puntentelling). Daarvan hevelde Ymere 17 procent (124) daadwerkelijk over naar de vrije-sector. Ymere: "Bijna al deze woningen bleven betaalbaar voor mensen met een middeninkomen."
"80 procent blijft in sociale segment"
Bestuurder Pieter de Jong benadrukt dat Ymere een sociale verhuurder wil zijn: "We blijven vooral betaalbare huurwoningen aanbieden. De nieuwe wettelijke mogelijkheden om de huren te verhogen, benutten we daarom maar ten dele. Bij de nieuwe verhuringen zie je zowel onze ziel als onze zakelijkheid terug: minstens 80 procent van onze woningvoorraad blijft in het sociale segment, we ontzien de lagere inkomens, en gaan terughoudend om met de nieuwe mogelijkheden om de huren te verhogen.” Huurverhogingen zijn volgens hem onvermijdelijk om financieel gezond te blijven. Via Twitter neemt hij fel afstand van een recente opiniebijdrage - Corporatiesector in Amsterdam ontloopt haar kerntaak - van de linkse Amsterdamse fracties, waarin zij het huurbeleid van de corporaties hekelen: "Wat een verdrietig populistisch verhaal."
Relevante links:
Nieuwe huurcontracten vooral in sociale prijsklasse (Ymere, 16-10-2012)
Linkse partijen hekelen beleid corporaties (NUL20, 15-10-2012)