Woningcorporaties maken ruimschoots gebruik van de korting op de verhuurderheffing. De komende vijf jaar bouwen ze 80.000 sociale huurwoningen met steun van deze regeling. Dat maakten Aedes, VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekend. Naar schatting een kwart daarvan wordt gebouwd in de Metropoolregio Amsterdam.
De regeling is begin dit jaar opengesteld om sneller meer betaalbare woningen te realiseren. Corporaties krijgen voor een betaalbare huurwoning die ze bouwen een belastingkorting van maximaal 25.000 euro. De korting helpt om de bouw en exploitatie van een sociale huurwoning haalbaar te maken. Voor de regeling is voor de eerste tien jaar in totaal één miljard euro beschikbaar gesteld en dit bedrag is nu al ruim overschreden. Er zijn aanvragen ingediend voor een bedrag van € 1.690 miljoen, goed voor de bouw van 75.000 woningen. Tot 1 juli kunnen nog aanvragen worden ingediend, waardoor het totaal aantal woningen naar verwachting uitkomt op 80.000.
Minister Ollongren noemt het royale gebruik van de regeling goed nieuws. “Ik heb altijd gezegd dat de beschikbare miljard euro die voor de komende tien jaar beschikbaar is gesteld, ook in één jaar uitgegeven mag worden. Dat dit nu ook werkelijkheid wordt, is goed nieuws. Er kunnen nu snel heel veel nieuwe huizen met een lage huur worden bijgebouwd.” Om ervoor te zorgen dat de geplande investeringen ook zo snel mogelijk leiden tot de bouw van nieuwe woningen binnen de komende vijf jaar, hebben Aedes, VNG en het ministerie afgesproken dat zij de bouw samen bewaken en eventueel aanjagen. Hiervoor wordt een gezamenlijke taskforce opgericht.
De bouw van sociale huurwoningen met belastingkorting draagt bij aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare woningen, maar dit is nog niet genoeg. De bouwopgave van corporaties ligt de komende jaren een stuk hoger. “Er is grote behoefte aan betaalbare woningen en de regeling laat zien dat corporaties snel aan de slag kunnen als ze meer financiële ruimte hebben. En ook verduurzaming en leefbaarheid vragen investeringscapaciteit. Opgeteld vraagt dit veel van onze financiële positie. Die staat onder druk en dat baart zorgen”, aldus Tonny van de Ven, waarnemend Aedes-voorzitter. Er loopt een breed onderzoek naar enerzijds de maatschappelijke opgaven van corporaties en anderzijds hun beschikbare middelen en hoe die zich in de komende jaren tot elkaar verhouden.