Overslaan en naar de inhoud gaan

NVM en ING zien tekenen van herstel van de nieuwbouw

Image

Er zijn voorzichtige tekenen van herstel van de nieuwbouw. Dat melden de makelaarsvereniging NVM en ING Research onafhankelijk van elkaar. NVM-makelaars zien een opgaande lijn in het aantal transacties van nieuwbouwwoningen vanaf het derde kwartaal van 2024. ING Research verwacht dat de daadwerkelijke woningbouw vanaf 2025 weer 'enig herstel' laat zien. Een indicatie is dat het aantal verstrekte bouwvergunningen in de lift zit.

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen komt over het tweede kwartaal maar liefst 70 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Voorzitter Lana Gerssen van de NVM vindt dat een positief teken: "Maar daarmee kunnen we de toenemende woningvraag onvoldoende opvangen. We hebben meer woningen én de juiste woningen nodig. Op de juiste locatie en met de lokale vraag als vertrekpunt zonder ons volledig blind te staren op het starterssegment. Dat verruimt de markt namelijk niet echt en het draagt zeker niet bij aan de noodzakelijke doorstroming." In de nieuwbouwtransacties zit een brede variëteit van woningen die alleen nog op papier bestaan tot al opgeleverde woningen. Verkoop voor alle woningtypen laat een stevige groei zien. De gemiddelde nieuwbouwwoning kost nu 475.000 euro.

ING Research voorziet dat de bouwsector dit jaar nog met 3 procent zal krimpen en in 2025 weer enig herstel zal laten zien met 1,5 procent groei. Dit stelt ING Research in het de Vooruitzicht bouw: "Hogere omzetten in de projectontwikkeling, weer meer bouwvergunningen en toenemende verkopen van nieuwbouw zijn voortekenen voor het herstel in 2025." De bouwbedrijven staan er volgens de bank ondanks over het algemeen goed voor. De tekorten aan personeel blijven daar een nijpend probleem.

Image
Bouwgunningen woningen (per 12 maanden). Bron CBS/bewerking NUL20

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 22.854 bouwvergunningen afgegeven, een groei van 18 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. ING waarschuwt ervoor dat deze stijging een vertroebeld beeld zou kunnen geven: de invoering van de nieuwe Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging per begin 2024 zou bouwers en projectontwikkelaars kunnen hebben gestimuleerd de aanvraag nog onder de oude wetgeving aan te vragen.

Fred van der Molen