-
Er komt een flinke dip in de woningbouw aan, zoveel is zeker. Maar dit jaar lijkt het met de nieuwbouwproductie de Metropoolregio Amsterdam (MRA) nog mee te vallen. Er kwamen in de eerste helft van 2023 netto 6.300 woningen bij. De hoge productie komt voor een groot deel op het conto van Amsterdam. Maar een trendbreuk tekent zich ook daar af.
Achtergrondartikel
-
Er zit de klad in de verkoop van nieuwbouwwoningen. De trend die vorig jaar is ingezet verhevigt zich dit jaar, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de grote woningbouwers. BPD verkocht in het eerste half jaar 1.450 nieuwbouwwoningen, bijna 40 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2022. Heijmans verkocht in de eerste zes maanden 876 woningen, tegen 1.031 in dezelfde periode een jaar eerder.
Nieuwsartikel
-
In het derde kwartaal van vorig jaar zijn ruim een derde minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. Bij de nieuwbouwwoningen ging het om ruim 5.000 transacties, 33,9 procent minder.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporaties, bouwers en industriële bedrijven gaan in het programma De Bouwstroom samenwerken bij de bouw van sociale huurwoningen. En Aedes en Platform31 publiceren 'Innovatieve betaalbare nieuwbouw', een reeks voorbeeldprojecten van gerealiseerde betaalbare nieuwbouw. Het zijn twee voorbeelden van een zoektocht naar het terugdringen van de bouwkosten zonder in te leveren op kwaliteit.
Nieuwsartikel
-
De Rabobank roept overheden niet alleen op om de woningproductie op te voeren, maar om ook met maatregelen te komen om de betaalbaarheid te garanderen en speculatie tegen te gaan. "Meer en sneller bouwen is niet de enige oplossing voor betaalbaar wonen", staat er in een reactie op de Nationale Woonagenda van minister Ollongren. Er wordt volgens de Rabo-onderzoekers ook teveel heil verwacht van de bouw van middenhuur.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam is wereldwijd de 20ste duurste stad om in te bouwen, aldus ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis in het rapport International Construction Costs 2017. In dit klassement van 44 steden stijgt Amsterdam van de 21ste naar de 20ste plek ten opzichte van 2016. De stijging is vooral wijten aan de hogere kosten voor bouwprojecten.
Nieuwsartikel
-
De nazaten van de Rotterdamse timmerman Daan van der Vorm bouwen al bijna honderd jaar aan Nederland. Wat denkt VORM voor Amsterdam te kunnen betekenen? “We houden van de dynamiek van de stad en bouwen graag mooie huizen op mooie locaties. Ook in het moeilijke Amsterdam”, zo zegt directeur Hans Meurs.
Achtergrondartikel
-
Camelot Europe is al decennia een begrip in leegstandbeheer. Niet alleen jongeren en studenten, maar ook ondernemers en arbeidsmigranten vinden met hulp van Camelot tijdelijke huisvesting. Daar blijft het niet bij. Het antikraakbedrijf van weleer zorgt in Amsterdam Nieuw-West ook voor nieuwbouw voor jongeren en studenten.
Achtergrondartikel
-
Amsterdam snijdt in de regels voor het bouwen en verbouwen in de stad. Ongeveer negentig gemeentelijke regelingen op het gebied van welstand, monumentenzorg, brandveiligheid en bouwtechniek zijn teruggebracht tot ongeveer vijftien. Dit maakt bouwen en verbouwen in de stad overzichtelijker, makkelijker, sneller en voordeliger.
Nieuwsartikel
-
De langjarige cijfers over de woningmarkt van de Rijksoverheid bevestigen wat iedereen al weet: men blijft zitten waar men zit. Sinds 2009 is het aantal verkochte woningen in Nederland met ongeveer een derde gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. Het aantal verhuisde doorstromers uit een koopwoning is ten opzichte van drie jaar geleden bijna gehalveerd. Wel bleef het aantal verhuisde starters vrijwel onveranderd.
Nieuwsartikel
-
De parlementaire enquête woningcorporaties kan definitief van start. De Tweede Kamer heeft gisteren de onderzoeksopdracht vastgesteld en de enquêtecommissie ingesteld. Het eindrapport staat gepland voor oktober 2014.
Nieuwsartikel
-
De winkels en de parkeergarage in Banne Centrum openden op 10 april hun deuren. Een groot deel van de appartementen is inmiddels bewoond. Daarmee is de eerste fase van het project aan het Bezaanjachtplein in Amsterdam-Noord afgerond. Het resterende deel van het wijk- en winkelcentrum, zoals de bibliotheek, diverse activiteitenruimten, het buurttheater, de naschoolse opvang en de gymzaal, is casco opgeleverd aan het stadsdeel Noord en wordt de komende maanden afgebouwd en ingericht. De officiële… meer Nieuwsartikel
-
De Gouden Bouwsteen 2011Ymere bouwt meeste woningen In 2011 werd er ondanks alle crisisgeluiden nog flink gebouwd in Amsterdam. Dat ging vooral om projecten die onder een beter gesternte - in 2009, 2008 en soms nog eerder - zijn ontwikkeld en gestart. Maar het wordt wel elk jaar minder.
Achtergrondartikel
-
Stadsdeel Oost wacht bij Cruquiusgebied initiatieven van marktpartijen af
Van masterplan naar spelregels
Het industriële Cruquiusgebied moet transformeren tot een plek waar wonen en werken samengaan. Maar het geld ontbreekt om dat op dezelfde manier aan te pakken als eerder bij de overige eilanden van het Oostelijk Havengebied. Het stadsdeel concludeert dan ook dat de tijd van de grote masterplannen voorbij is. Sterker nog: het beleidskader voor het Cruquiusgebied beperkt zich tot een A4-tje… meer Achtergrondartikel
-
Crisis leidt tot herbezinning: klein bouwen kan weer, mits betaalbaar De studio is hot Klein en betaalbaar lijken een succesformule voor de Amsterdamse koop- én huurmarkt in crisistijd. Starters staan in de rij voor een koopstudio in Bos en Lommer. En dankzij de Donner-punten is het ook mogelijk geworden om kleine huurwoningen in de vrije sector te bouwen. De financiering blijft een probleem. Corporaties en beleggers verlangen een lagere grondprijs voor woningen met huren onder de 900 euro.
Achtergrondartikel
-
Wonen in de Metropoolregio Amsterdam: de volgende tien jaar Groei eigenwoningbezit stagneert De stijging van het aandeel koopwoningen vlakt af. Ook na de crisis zullen veel mensen geen woning kunnen kopen vanwege strengere financieringseisen en de flexibilisering van de arbeid. De huren in Amsterdam gaan flink stijgen, terwijl het aandeel sociale huurwoningen stevig daalt.
Achtergrondartikel
-
Startbouwcijfers 2011 sterk beïnvloed door forse productie studentenwoningen Bouwproductie loopt verder terug Sinds de piekjaren in 2006 en 2007 loopt de bouwproductie in Amsterdam terug. In 2011 werden nog 3071 woningen opgeleverd, maar daarmee is het dal niet bereikt. De sterk dalende startbouwcijfers van de laatste jaren werpen hun schaduw vooruit.
Achtergrondartikel
-
Regionale afstemming woningbouw nodig Amsterdam kent de laatste jaren de snelste bevolkingsgroei sinds de oorlog, terwijl de nieuwbouwproductie tot een historisch dieptepunt terugviel. Wat je noemt een paradox.
Achtergrondartikel
-
Het succes van zelfbouw op zijn Duits Berlijnse Baugruppen In de aanloop naar de Amsterdamse zelfbouwcampagne waren wethouder Maarten van Poelgeest en de top van het gemeentelijk Ontwikkelingsbedrijf op bezoek bij enkele Baugruppen in Berlijn. Daar bouwen bewonersgroepen voor relatief lage bedragen hun eigen appartementencomplex en investeren ze hun uitgespaarde euro’s in duurzame en gemeenschappelijke voorzieningen. Inmiddels zijn deze bouwcollectieven verantwoordelijk voor de helft van de… meer Achtergrondartikel
-
Nieuwbouw verschuift naar huurIn het eerste halfjaar van 2011 zijn er ruim 19,5 duizend woningen opgeleverd in Nederland. Dat is bijna 9 procent meer dan in de eerste helft van 2010. Vooral het aantal gereedgekomen huurwoningen is toegenomen. De stijging bedroeg 16 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. De stijging betekent niet dat de crisis voorbij is. Het aantal opgeleverde woningen blijft ruim achter bij de piek van drie jaar geleden. Bovendien gaat het om… meer Nieuwsartikel
-
Het woonruimteverdelingssysteem in Amsterdam gaat op de schop. Het college heeft begin juli een voorstel naar de raad gestuurd waarin de overheidsbemoeienis flink wordt beperkt. De reikwijdte van de huisvestingsvergunning voor goedkope huurwoningen wordt sterk verkleind. Ook schrapt de wethouder in het aantal urgentiecategorieën en op handhavingscapaciteit. Ten slotte komt er een nieuw verdeelmodel met onder andere ruimte voor loting, spoedzoekers en kwaliteitzoekers. Na de gemeenteraad moet… meer Achtergrondartikel
-
WSW sombert over toekomstige investeringsmogelijkheden corporaties“Minder investeren of meer verkopen”De investeringen van corporaties in huurwoningen zullen de komende jaren flink afnemen, zo vreest het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). In het somberste geval daalt de nieuwbouwproductie met veertig procent. Er is één redmiddel: veel meer verkopen. Na een tijdperk van schaalvergroting is de kans groot dat de omvang van corporaties gaat krimpen.
Achtergrondartikel
-
Functiemenging, multifunctionaliteit en gevarieerde bedrijvigheid zijn belangrijk om de leefbaarheid en de levendigheid van buurten te vergroten. Maar de nieuwe Woningwet legt corporaties beperkingen op, waardoor het lastiger wordt een gewenste mix van wonen en werken, en commerciële en maatschappelijke functies te bewerkstelligen. Door de open einden aan de wet gebeurt er mogelijk ‘even niets’ op het gebied van multifunctioneel vastgoed.
Achtergrondartikel
-
Stadsdeel Noord scoort in 2010 opvallend goed Verkoop nieuwbouw veert op na rampjaar 2009 De afzet van nieuwbouwwoningen in Amsterdam is weer aangetrokken. Dat blijkt uit recente cijfers van het Woningmarktteam van de gemeente Amsterdam. Er werden in 2010 1870 nieuwbouwwoningen in de marktsector verkocht of verhuurd tegenover 1086 in 2009. Ook het afzetpercentage nam toe, van 47 procent (2009) naar 59 procent.
Achtergrondartikel
-
Huurwoningen in Groot Amsterdam krijgen maximaal 25 punten extra. Deze bijtelling leidt tot zeer verdeelde reacties. Corporaties tonen zich ingenomen met de verhoging van de maximale huur. Zij zien kansen voor een beter aanbod in de vrije huursector. De Huurdersvereniging Amsterdam voorziet echter afnemende doorstroming en toenemende segregatie. Wethouder Freek Ossel van Volkshuisvesting deelt die vrees. “Wonen in de grote stad dreigt te duur te worden voor veel groepen.”
Achtergrondartikel