Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
De nieuwe ontwikkelaars
Vijf vragen voor nieuwe ontwikkelaars: Camelot Europe
Leegstandbeheerder wordt ontwikkelaar

Camelot Europe is al decennia een begrip in leegstandbeheer. Niet alleen jongeren en studenten, maar ook ondernemers en arbeidsmigranten vinden met hulp van Camelot tijdelijke huisvesting. Daar blijft het niet bij. Het antikraakbedrijf van weleer zorgt in Amsterdam Nieuw-West ook voor nieuwbouw voor jongeren en studenten.

De nieuwe ontwikkelaars
In de ruimtelijke ontwikkeling van de stad doen nieuwe partijen hun intrede. NUL20 vraagt een aantal naar hun plan voor Amsterdam. Wie zijn ze? En wat denken ze voor de stad te kunnen betekenen? In de zesde aflevering Joost van Gestel, eigenaar van Camelot Europe. Zijn onderneming is al lang niet meer alleen actief als leegstandbeheerder. Camelot biedt in zes Europese landen niet alleen losse diensten als beveiliging en antikraak, maar levert ook expertise om leegstaande gebouwen te transformeren of nieuwbouw te realiseren. Van ontwikkeling en financiering tot feitelijke uitvoering en beheer.

Brandweermannen in Londen, onderwijzers in Marseille of studenten in Utrecht; overal in Europa vinden woningzoekenden onderdak in leegstaand vastgoed dat via Camelot tijdelijk voor bewoning wordt aangeboden. Vaker ook wordt permanente huisvesting aangeboden of nieuwbouw neergezet. “We worden door verbreding van onze activiteiten steeds meer een reguliere volkshuisvester,” zo zegt Joost van Gestel, topman van Camelot.

Vanwaar die belangstelling voor Amsterdam?
“Amsterdam is voor ons een belangrijke stad. Jongeren en studenten komen er heel moeilijk aan een passende woning. Er is ook een grote huisvestingsvraag van onder meer expats, tijdelijke werknemers, trainees en startende bedrijven. Traditioneel bedienen wij dergelijke groepen met allerlei vormen van tijdelijke huisvesting. De afgelopen jaren zochten wij naar een nieuwe, creatieve impuls voor ons bedrijf. Door onze leegstandsactiviteiten zijn we heel vertrouwd geraakt met tijdelijke herbestemming van gebouwen en alles wat samenhangt met gebouw- en contractbeheer. De ontwikkeling van permanente huisvesting via transformatie of nieuwbouw is dan niet zo’n grote stap. Het afsluiten van permanente huurcontracten en het voortdurende beheer van gebouwen laten zich makkelijk inpassen in de bestaande bedrijfsprocessen. De herontwikkeling vorig jaar van een leegstaand kantoorgebouw aan de Rijswijkstraat in Nieuw-West tot Camelot Campus past dus heel goed bij de verbreding van onze bedrijfsactiviteiten.”

Hoe staat het met de belangstelling voor Camelot Campus?
“We hebben dat gebouw samen met de Klok Groep uit Druten herontwikkeld. De volledig gestoffeerde en gemeubileerde studio’s nabij de A10 hebben een oppervlakte van 20 tot 23 m2. Ze worden verhuurd voor een all-in prijs vanaf 690 euro. Binnen vier weken, nog voor de oplevering, hadden we alle ruim 250 appartementen verhuurd. Ik heb het complex de afgelopen tijd diverse malen bezocht. De huurders zijn heel tevreden over hun woonsituatie.”

Dat smaakt naar meer?

“We zijn met stadsdeel Nieuw-West in gesprek om op twee locaties nieuwbouw voor jongeren en studenten te realiseren. Als alles meezit dan kunnen we midden volgend jaar met de bouw van het eerste complex beginnen. Een jaar later volgt dan nog een tweede gebouw.”

Waar komt het geld vandaan?
“Banken zijn bereid ons geld te lenen om in diverse steden in Europa transformaties of de ontwikkeling van nieuwbouw van de grond te krijgen. Vervolgens verkopen we onze complexen door aan een eindbelegger. Dergelijke partijen kijken altijd heel scherp naar hun risico’s. Gebouw, omgeving en huurders moeten van goede kwaliteit zijn. Verkoop van een complex lukt in Amsterdam makkelijker dan in Groningen. Dat maakt dat we in Amsterdam graag ontwikkelactiviteiten ondernemen. Met de opbrengst kunnen we vervolgens nieuwe investeringen doen.”

Hoe verloopt de samenwerking met de gemeente?
“Die verloopt heel goed. Bij het ontwikkelen van nieuwbouw komt veel kijken, hebben we inmiddels gemerkt. Voor het vinden van een geschikte locatie, de gronddeal, de wijziging van het bestemmingsplan en het vergunningtraject zijn we afhankelijk van de gemeente. Het Ontwikkelingsbedrijf en stadsdeel Nieuw-West benaderen ons op een heel open en transparantie manier.”

Bert Pots
Trefwoord