Er komt geen eind aan. Bestaande koopwoningen waren in augustus 17,8 procent duurder dan een jaar eerder, de grootste prijsstijging sinds september 2020. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Dat stijging over de maand juli is de grootste sinds oktober 2000. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
De maand- en kwartaalberichten van het CBS en het NVM over de koopsector krijgen iets eentonigs. Sinds 2013 klimmen de prijzen kwartaal na kwartaal. Sinds augustus 2013 zijn de prijzen met 78 procent gestegen. CBS rapporteert niet per maand over de ontwikkeling in de regio Amsterdam, maar de prijsstijgingen blijven daar inmiddels achter bij de landelijke trend. Vorig jaar stegen de prijzen in de hoofdstad met gemiddeld 4,7 procent. De eerste twee kwartalen van dit jaar stegen de prijzen met 6,0 en 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de hoofdstad heeft de 'gekte' al eerder toegeslagen.
Voor huishoudens met een modaal inkomen raakt een koopwoning in grote delen van het land steeds verder uit het zicht. Recent meldde de adviesketen De Hypotheker dat alleenstaanden met een modaal inkomen (36.500 euro bruto, excl. vakantiegeld) zich nog maar 3,3 procent van de te koop staande woningen kunnen permitteren. Twee jaar geleden was dit ruim 6 procent. In Amsterdam is nog maar 0,2 procent van de woningen bereikbaar voor singles met een modaal inkomen.
Het aantal woningtransacties neemt dit jaar wel flink af. In juli 16 procent minder dan een jaar eerder, in augustus 9 procent. Ook in het tweede kwartaal was het aanbod te koop staande bestaande woningen al historisch laag, aldus de Monitor Koopwoningenmarkt van de TU Delft. Ook het nieuwbouwaanbod is al enige tijd aan het afnemen. Dit bemoeilijkt de doorstroming vanuit de bestaande koopwoningen.
Overigens steeg het aantal verkopen over de eerste acht maanden van het jaar wel, met ruim 5 procent tot 155.714.