Het Rijk ondersteunt de bouw van ongeveer 12.000 woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Zo blijkt uit de tweede ronde van de Woningbouwimpuls. In totaal is 72 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zes projecten in zes gemeenten: Amstelveen, Amsterdam, Hilversum, Haarlem, Haarlemmermeer en Zaanstad. De gemeenten dragen ook zelf financieel bij.
De toegekende steun betreft 1.472 woningen in de ontwikkelzone zuidwest in Haarlem, stationsomgeving Hilversum (603 woningen), Bols-terrein Haarlemmermeer (2.012 woningen), het noordelijk deel van Zaanstad (1.865 woningen), de Legmeerpolder in Amstelveen (2.157 woningen) en IJburg (tweede fase) met 4.147 woningen.
De betrokken gemeenten zijn blij met die staatssteun, maar tegelijkertijd teleurgesteld dat een aantal projecten is afgewezen. Acht gemeenten vroegen eerder steun voor tien projecten; vier daarvan zijn afgewezen: Oostpoort-Haarlem, Wheermolen-Oost Purmerend, de campus in het centrum van Almere en de eerste fase van het Hamerkwartier in Amsterdam. Dat betreft in totaal 8.000 woningen. Bij de volgende ronde van de Woningbouwimpuls zullen die projecten opnieuw worden ingediend, laat de MRA weten. Voor de volgende tranche verwachten de gemeenten in de MRA een aanvraag te kunnen indienen voor enkele tienduizenden woningen. Overigens werden de aanvragen van Almere-campus en Haarlem-Oostpoort ook al bij de eerste aanvraag afgewezen.
De financiële bijdrage van het Rijk komt voort uit de Woningbouwimpuls. Met deze regeling heeft het kabinet in 2019 in totaal 1 miljard euro beschikbaar gesteld om bij te dragen aan het inlopen van het landelijke woningtekort en het meerjarig hoog houden van de bouwproductie. Het geld wordt in tranches beschikbaar gesteld. Met de bijdragen die nu bekend zijn gemaakt, in totaal een tweede tranche van 266 miljoen euro, kunnen in 28 gemeenten door heel Nederland zo’n 45.000 woningen worden gebouwd. Eerder al werd 290 miljoen euro verdeeld voor de bouw van 51.000 woningen.
Woningbouwimpuls Metropoolregio Amsterdam