In de Amsterdamse Sluisbuurt is de 100 meter hoge woontoren Justus opgeleverd. De woontoren is 100 meter hoog, telt 33 verdiepingen en 224 appartementen. Bij het project hoort ook een laagbouwdeel met 65 appartementen. Bijzonder is dat alle 289 appartementen in de middeldure huursector vallen, met huurprijzen tussen de 1.050 en 1.240 euro. De twee- en driekamerappartementen variëren in grootte tussen de 45 en 78 vierkante meter (gemiddeld 60 m2). Het ontwerp is van De Architekten Cie. Op 9… meer
Gebiedsontwikkeling
-
Nieuwsartikel
-
NieuwsartikelIn de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West worden de komende jaren in totaal 656 woningen gesloopt en 1.200 tot 1.300 woningen teruggebouwd. Dat staat in het concept vernieuwingsplan. Woningcorporatie Stadgenoot bouwt minimaal hetzelfde aantal sociale huurwoningen terug als er nu staan. Het door bewoners, gemeente Amsterdam en woningcorporatie afgelopen week gepresenteerde gezamenlijke plan voorziet daarnaast in de toevoeging van 550 tot 650 woningen voor de middeldure en vrije sector.… meer
-
VideoNatuur en de stad, het lijken tegenpolen. Toch is er overal groen in onze stad te vinden. Parken, geveltuintjes, bermen, bloemen en in de vele dieren om ons heen. De stad telt meer dan 10.000 soorten planten en dieren. Wat is het belang van natuur in onze stad? Wat kan de gemeente en ontwikkelaars doen en wat kunnen we zelf doen? En hoe ziet de toekomst van groen in de stad eruit? In 'Stadsnatuur in Opmars' zoekt Bouw Woon Leef het uit. Onder andere in gesprek met Geert Timmermans,… meer
-
AchtergrondartikelDrie jaar lang stond de deur naar krimp van Schiphol op een kier, maar minister Barry Madlener en Schipholdirecteur Pieter van Oord gooiden die deur, tot woede van de Amsterdamse wethouder Hester van Buren, onlangs dicht. De optie om een baan te sluiten, die Tijs van den Boomen en Theo Baart in hun boek 'Leven onder het luchtruim' onderzoeken, kan voorlopig de ijskast in. Des te meer reden om hen te vragen wat je nú al kunt doen om de zo lang verwaarloosde landzijde van Schiphol te verbeteren.
-
AchtergrondartikelVlakbij de Johan Cruijff ArenA en poptempel Ziggo Dome in Amsterdam Zuidoost heeft de gemeente Oude-Amstel De Nieuwe Kern in voorbereiding. Om de plannen van de gebiedsontwikkeling financieel haalbaar te krijgen, is het aantal woningen flink verhoogd. “De bouw van 6.200 woningen is fors voor onze gemeente, maar we bieden zo ruimte aan de regionale woningbouwproductie,” zegt wethouder Victor Frequin.
-
VideoNatuur en de stad, het lijken tegenpolen. Toch is er overal groen in onze stad te vinden. Parken, geveltuintjes, bermen, bloemen en in de vele dieren om ons heen. De stad telt meer dan 10.000 soorten planten en dieren. Wat is het belang van natuur in onze stad? Wat kunnen de gemeente en ontwikkelaars doen en wat kunnen we zelf doen? Bouw Woon Leef biedt in ‘Stadsnatuur in opmars’ inzicht in hoe de toekomst van groen in de stad eruit ziet.
-
NieuwsartikelHet Buikslotermeerplein in Amsterdam verandert na jarenlang wachten in het nieuwe hart van Noord, waar mensen aangenaam kunnen winkelen, wonen, werken en ontspannen. Althans, volgens de gemeentelijke plannen die nu ter inzage liggen. Het gebied vanaf Stadsloket Noord tot aan het Olof Palmeplein moet levendiger en groener worden, met betere verbindingen met de omliggende wijken en meer ruimte voor horeca en cultuur. In winkelcentrum Boven 't Y komen hoogbouwtorens met ruimte voor 1.900 woningen… meer
-
NieuwsartikelBij het referendum over de Hoofdgroenstructuur heeft een ruime meerderheid van de Amsterdammers tegen gestemd. 63 procent stemde tegen en 37 procent voor, als de blanco en ongeldige stemmen niet worden meegeteld. De opkomst voor het referendum is 38,2 procent. (= definitieve uitslag 14-6-2024). 6,6 procent stemde blanco.
-
NieuwsartikelHet college van Haarlemmermeer heeft besloten het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk Wickevoort in het dorp Cruquius aan te passen om de bouw van extra woningen mogelijk te maken. Het huidige plan voorziet in de bouw van 756 woningen. De gemeente geeft de ontwikkelaar nu toestemming 111 woningen extra te realiseren.
-
NieuwsartikelRuimte in de Randstad wordt schaars, daarom moet voor toekomstige grote woningbouwlocaties na 2030 meer in het oosten van het land worden gezocht. Dat stelt demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Een verkenning van drie ministeries heeft een zestal geschikte regio's opgeleverd. Dit advies krijgt een plek in het 'voorontwerp' voor de Nota Ruimte. De Jonge laat de afronding en vaststelling daarvan over aan zijn opvolger.
-
NieuwsartikelVandaag mogen Amsterdammers ook hun stem uitbrengen over een lokaal onderwerp: beschermd groen in de stad. Maar de abstracte vraagstelling van het raadgevend referendum zal bij de meeste Amsterdammers vooral vragen oproepen: ‘Bent u voor of tegen het voorgenomen raadsbesluit over de Hoofdgroenstructuur? Het wordt daardoor eerder een vertrouwensstem over het stadsbestuur.
-
NieuwsartikelAmsterdam heeft geen goed zicht op de risico’s van woningbouw rond de chemische fabriek van Ketjen (dochteronderneming van Albemarle) in Noord. De Raad van State herhaalt deze conclusie in een nieuwe uitspraak over een bouwplan in het Hamerkwartier. Ditmaal gaat het een plan voor 1.700 woningen op het voormalige Draka-terrein. Het beroep van Albemarle wordt gegrond verklaard en daarmee kan het bestemmingsplan voor dit gebied de prullenbak in.
-
NieuwsartikelBouwfonds Gebiedsontwikkeling (BPD) wordt volledig eigenaar van de hoogstedelijke gebiedsontwikkeling Hyde Park in Hoofddorp. Daartoe heemt BPD het 50 procent belang over van Snippe Projecten BV, de initiator van de gebiedstransformatie. In 2020 nam BPD een 50 procent belang in Hyde Park. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.
-
NieuwsartikelDe provincie stelt 76,4 miljoen euro beschikbaar voor het bouwen van woningen. Dit geld kan door gemeenten worden ingezet om woningbouwprojecten sneller van de grond te krijgen. Het geld is bestemd voor zowel kleinere lokale of regionale woningprojecten, maar ook voor integrale gebiedsontwikkelingen. Verder is er geld voor innovaties die versnelling van woningbouwplannen mogelijk maken.
-
NieuwsartikelDe Neprom-prijs 2024 is gewonnen door Amvest en gemeente Amsterdam voor de ontwikkeling van woonwijk Cruquius in Amsterdam-Oost. Dat maakte juryvoorzitter Josja van der Veer bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in Den Bosch. De prijs, die voor de tiende keer werd toegekend, wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk, die door goede samenwerking een hoogwaardige locatie hebben gerealiseerd.
-
NieuwsartikelVoor de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB is het terugdringen van het woningtekort topprioriteit. Daarom houdt het vast aan de bouw van honderdduizend nieuwe woningen per jaar. Om die bouwproductie mogelijk te maken moet snel meer bouwgrond beschikbaar komen. Het nieuwe kabinet zal daarvoor grote bouwlocaties aanwijzen, bij voorkeur rond bestaande infrastructuur. Daarbij gaat ‘de bouw van woningen boven de bouw van windmolens’, aldus de vier partijen.
-
NieuwsartikelHet roer gaat om bij de provincie Noord-Holland. Waar vorige provinciebesturen lang een restrictief beleid voerden ten opzichte van woningbouw in het landelijk gebied, wil het huidige college gemeenten meer ruimte geven. Dat geldt dan voor bouwplannen aan de randen van bestaande bebouwing, zelfs in beschermd landschap. Daarmee volgt het de veelgenoemde aanpak van de woningnood via 'Elk dorp een straatje erbij'. De provincie past daarvoor een aantal regels aan die nu gelden voor… meer
-
NieuwsartikelDrie projecten in de Metropoolregio Amsterdam krijgen een rijksbijdrage uit de zesde tranche van de Woningbouwimpuls (Wbi). Het gaat om zo'n 5.700 euro per woning. De drie nieuwbouwprojecten zijn in Edam-Volendam (+1.160 woningen), Heemskerk (+520 woningen) en Haarlem (+254 woningen). In totaal minder dan 2.000 woningen dus. Ter vergelijking: in de vierde ronde kreeg de regio Amsterdam nog extra gelden voor 10.000 woningen.
-
NieuwsartikelVandaag is de duizendste woning opgeleverd in het 'dorp' Nobelhorst, een Almeerse wijk aan de oostzijde van de A6. De ontwikkeling ervan startte in 2013 met een visionair plan waarin nieuwe bewoners via buurtcoöperaties vergaande zeggenschap zouden krijgen over de inrichting en beheer van hun 'stadsdorp'. Het idee kwam van Adri Duivesteijn. In 2008 ging de toenmalige wethouder op zoek naar een partij met het beste plan hiervoor. Ymere, in samenwerking met bouwer Dura Vermeer, kwam als… meer
-
NieuwsartikelDe Nederlandse huizenmarkt veert verder op door lagere rente en betere inkomensstijgingen, verwacht ABN Amro. Huizenprijzen stijgen naar verwachting met 6% in 2024 en met 5% in 2025. Het sentiment op de huizenmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 verbeterd onder invloed van de veerkracht van de Nederlandse economie. Er is een verder herstel van de huizenprijzen te zien als gevolg van hogere lonen en dalende hypotheekrentes. Beide dragen bij aan het herstel van het vertrouwen.
-
NieuwsartikelAlmere koopt de ontwikkelaars van de nieuwe woonwijk op het Floriadeterrein uit voor 51 miljoen euro, zo meldt omroep Flevoland. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een langlopend conflict tussen de gemeente en Amvest plus bouwbedrijf Dura Vermeer. Vanwege onenigheid over de plannen is zelfs geen begin gemaakt met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Hortus. De gemeenteraad van Almere moet formeel nog toestemming verlenen voor de contractontbinding.
-
NieuwsartikelGrondpolitiek, er viel al eens een kabinet over. Maar bijna vijftig jaar later lijkt zich in de Tweede Kamer een meerderheid af te tekenen voor het belasten van de waardestijging van grond na bestemmingswijziging. Grondspeculatie zou een van de vele factoren zijn die de woningproductie afremmen.
-
NieuwsartikelAmsterdam gaat verder met het maken van een nieuwe buurt op Zeeburgereiland: Baaibuurt-West. In 2028 moet de bouw beginnen van een levendige buurt met maximaal 1.800 woningen en bijbehorende voorzieningen. “In Amsterdam-Oost komt een prachtige nieuwe woonwijk; straks kunnen starters, singles, gezinnen en ouderen hier een mooie plek vinden om te wonen, binnen de ring en aan het water”, aldus wethouder Van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling.
-
AchtergrondartikelLelystad staat bij menigeen bekend als een monotoon geheel van dezelfde wijken. Maar ondanks dat imago lijkt met een spontane aanwas van nieuwe bewoners het tij voor de polderstad gekeerd. Lelystad gaat in de komende jaren ook nog eens flink groeien. Wethouder Dennis Grimbergen zet in met drie bijzondere gebiedsontwikkelingen: “We willen een voorbeeldstad voor de toekomst zijn.”
-
NieuwsartikelAmsterdam heeft geen goed zicht op de risico’s van woningbouw rond de chemische fabriek van Ketjen (dochteronderneming van Albemarle) in Noord, concludeert de Raad van State. Die vernietigt daarom het bestemmingsplan voor een klein deel van de geplande woonwijk Hamerkwartier. Maar door dit oordeel komen ook andere bouwplannen voor het Hamerkwartier op losse schroeven te staan. Hamerkwartier is een van de grote woningbouwlocaties van Amsterdam. De hoofdstad wil hier een woon- en werkgebied… meer
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina