Met een ruime meerderheid nam de Tweede Kamer dinsdag een motie aan om de sociale huren dit jaar te bevriezen vanwege de coronacrisis. De VVD stemde tot ongenoegen van coalitiegenoot CDA in met een motie van SP, PvdA en GroenLinks met deze strekking. Vorig jaar stemde de VVD nog tegen een vergelijkbaar voorstel. CDA-kamerlid Julius Terpstra reageerde woedend op Twitter: "Platter en opportunistischer krijg je het niet”. De draai van de VVD heeft volgens hem alles te maken met de verkiezingen.
De branchevereniging van woningcorporaties, Aedes, reageerde nog niet op het voorstel. Interim-directeur Hans van Harten van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) reageerde op Twitter negatief: "Binnenkort hebben corporaties geen geld meer voor nieuwbouw en verduurzaming. Dat zijn ze even vergeten. Ach ja, we leven op de pof en morgen zien we wel weer. Goed, laten we dan ook heffingen OZB, afvalstoffen enz bevriezen. Euhh, nou nee..."
De woningcorporaties reageerden vorig jaar afwijzend op een vrijwillige oproep om 'vanwege corona' de huren te bevriezen. "Dat is schieten met hagel", stelde Aedes-bestuurslid Hester van Buren (Rochdale) destijds: voor veel huurders vermindert het inkomen immers niet en uitkeringen en huurtoeslagen lopen - inclusief inflatiecorrectie - gewoon door. Ze wees er daarnaast op dat er maatwerkregelingen zijn voor huurders die financieel in de knel komen. Een algehele huurbevriezing konden de corporaties zich volgens haar niet permitteren.
In 2020 verhoogden de meeste Amsterdamse corporaties de huren met gemiddeld een half procent boven de inflatie van 2,6 procent. Alleen Ymere (2,6%) en Eigen Haard (2,8%) kwamen wat lager uit.
Ook vrije huursector aan banden
De maximale gemiddelde huurstijging in de sociale huursector is wettelijk beperkt tot inflatie + 1 procent. Dat gaat nu ook gelden voor de vrije huursector, althans als de Eerste Kamer in navolging van de Tweede Kamer initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Nijboer aanneemt. Dinsdag 9 februari stemde de Tweede Kamer in meerderheid voor deze wet. Die gaat verder dan het wetsvoorstel dat minister Ollongren voorbereidde. Zij beoogde een maximering van inflatie + 2,5 procent.