Woningcorporaties, bouwers en industriële bedrijven gaan in het programma De Bouwstroom samenwerken bij de bouw van sociale huurwoningen. En Aedes en Platform31 publiceren 'Innovatieve betaalbare nieuwbouw', een reeks voorbeeldprojecten van gerealiseerde betaalbare nieuwbouw. Het zijn twee voorbeelden van een zoektocht naar het terugdringen van de bouwkosten zonder in te leveren op kwaliteit. Nadeel voor stedelijke corporaties: het gros van deze en andere initiatieven heeft betrekking op grondgebonden woningen.
Zeventien woningcorporaties, tien bouwers en acht industriële bedrijven gaan in het programma De Bouwstroom structureel samenwerken bij de bouw van sociale huurwoningen. Ze stemmen planningen op elkaar af en kopen samen bouwconcepten in. Dat moet leide tot efficiëntere inzet van bouwcapaciteit en versnelling van de bouwproductie. Dat kan door samen vraag en aanbod te inventariseren en op basis daarvan meer afstemming te regelen in de hele bouwketen. Daarbij kijken partijen naar zowel prijs, kwaliteit als omvang en capaciteit. Door een geplande en continue bouwstroom wordt de capaciteit van bouwers en toeleveranciers optimaal benut. De continuïteit biedt ook meer ruimte voor innovatie in de productie. Bij de zeventien corporaties zitten geen corporaties uit de regio Amsterdam. De Bouwstroom is een initiatief van Aedes en het Netwerk Conceptueel Bouwen.
Een ander initiatief van Aedes is, in samenwerking met Platform31, de publicatie 'Innovatieve betaalbare nieuwbouw', met voorbeelden van recent gerealiseerde betaalbare woningbouwprojecten. Een panel van praktijkdeskundigen beoordeelde de woningen op de mate van repeteerbaarheid en op gebruiksklare oplevering. Deze publicatie is onderdeel van de zogeheten Vernieuwingsagenda van Aedes. Besproken worden een aantal energiezuinige NOM-woningen, industrieel geproduceerde conceptwoningen en modulaire geprefabriceerde woningen en transformatiewoningen. Daarbij wordt ook De Studio uit Amsterdam opgevoerd, de transformatie van het voormalige GAK-kantoor door AM en Stadgenoot. Dat is ook het enige grootstedelijk project uit de publicatie.
Daarin wordt onder andere het Almeerse project Goedhuurwoningen besproken. De Alliantie en Trebbe realiseerden daar 58 grondgebonden betaalbare huurwoningen met een prefab-woonconcept van Trebbe. De architectonische en afwerkingskwaliteit werd op verzoek van de Alliantie opgepimpt door A3 Architecten (zie illustratie).
Aan de basis stond een prijsvraag die Almere en het Woningbouwatelier in 2015 hadden uitgeschreven. Daarbij werd gevraagd om duurzame, betaalbare en kwalitatief goede woningen met een kale huur van maximaal 550 euro en zo laag mogelijke energielasten.
Meer info:
link naar download publicatie: Innovatieve betaalbare nieuwbouw
link naar download publicatie: Innovatieve betaalbare nieuwbouw
De Bouwstroom: woningcorporaties en bouwpartijen plannen samen nieuwbouw betaalbare huurwoningen (Aedes, 25 april 2019)