Over tien jaar moet Amsterdam viermaal zoveel huurwoningen in het middensegment hebben dan nu, zo schrijft D66 in het woensdag gelanceerde 'Woonprogramma voor Amsterdam'. Daarvoor moeten per jaar vijfduizend nieuwe middenhuurwoningen worden gebouwd. In totaal streven de democraten naar een bouwproductie de komende vier jaar van 50.000 woningen, waaronder minimaal 8.000 woningen voor studenten en 2.000 woningen voor jongeren. Ook moeten corporaties veel meer vrijkomende huurwoningen overbrengen naar de geliberaliseerde sector.
"Deze gemeenteraadsverkiezingen staat Amsterdam voor een cruciale keuze: gaan we vooruit, omarmen we het succes van de stad en zorgen we ervoor dat steeds meer mensen kunnen profiteren van ons mooie Amsterdam? Of klampen we ons vast aan nostalgie, weren we nieuwkomers en proberen we een muur te bouwen om bestaande Amsterdammers te behoeden voor nieuwe Amsterdammers? D66 kiest voor het eerste", aldus lijsttrekker Reinier van Dantzig.
Volgens D66 is het huizenaanbod voor middeninkomens decennialang verwaarloosd in Amsterdam. “Het gaat goed met de stad, maar op de woningmarkt moet het beleid radicaal veranderen. Lange tijd is er vooral gebouwd voor arm of rijk, niet voor de groepen daar tussenin. Dit sluit de middenklasse uit van een plekje in de stad. Gezinnen vertrekken noodgedwongen, starters wonen in een studentenhuis en er ontstaan tekorten aan bijvoorbeeld leraren. Nú is de kans om de oneerlijke verdeling van onze woningmarkt eerlijk te maken'', aldus lijsttrekker Reinier van Dantzig.
D66 kiest bij het opvoeren van de bouwproductie voor een verdeling van 40 procent middenhuur, 30 procent sociale huur en 30 procent (dure) huur en koopwoningen. "De enorme bouwopgave moet samen gaan met kwaliteit. Daar is groen voor nodig, levendigheid, winkels, scholen, sportgelegenheden, infrastructuur, noem maar op. Daarom bouwen we liever hoog dan in het groen, kiezen we voor goede bereikbaarheid en levendige en groene buurten. Voor ons zijn dit absolute voorwaarden bij nieuwbouwlocaties."
Daarnaast wil D66 ingrijpen in de bestaande stad. "We willen met 20 procent middenhuur de stad eerlijker maken. Corporaties moeten daarom veel meer vrijkomende sociale huurwoningen gaan verhuren en verkopen aan mensen en gezinnen met een middeninkomen." Verder doet D66 voorstellen om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren en mensen vaker passend te laten wonen. Van Dantzig wil huurders van corporatiewoningen voorrang geven op middenhuurwoningmarkt. "Wij geven deze groep voorrang, zodat sociale huurwoningen vrijkomen voor mensen die daar recht op hebben", aldus de politiek leider van de Amsterdamse democraten. Ook is D66 voorstander van het door Stadgenoot gelanceerde wooncontract als alternatief voor een huurcontract: een wooncontract geeft recht op woonruimte die past bij de grootte en het inkomen van een huishouden.