Ymere, Stadgenoot en Rochdale werken onvoldoende mee als hun huurders problematische schulden hebben en om hulp vragen. Zo vindt PvdA-wethouder Freek Ossel van Wonen en Armoede. Deze corporaties zouden vaker huurschuld moeten kwijtschelden.
Volgens Ossel komen de huurders van de drie corporaties bij financiële problemen 'opvallend minder' in de schuldsanering terecht dan andere Amsterdammers.”Dat is vervelend, want daardoor is het moeilijker voor die mensen een goede regeling te treffen,” aldus de wethouder afgelopen week in Het Parool. Ongeveer honderdduizend Amsterdammers hebben problematische schulden. Van hen hebben zich vorig jaar zeventienduizend bij de gemeente gemeld voor hulp. Gemiddeld hebben zij een schuld van 32.250 euro. Door de economische crisis stijgt dat aantal.
Voor een schuldhulptraject moeten afspraken worden gemaakt met alle schuldeisers over de aflossing van een deel van de schuld en kwijtschelding van de rest. Maar volgens de Gemeentelijke Kredietbank Amsterdam blijkt dat Stadgenoot en Ymere bijna nooit meewerken aan een voorstel met finale kwijting. Rochdale gaat in de helft van de gevallen niet akkoord. De andere Amsterdamse corporaties gaan alleen in uitzonderlijke gevallen niet akkoord.
De drie corporaties voelen echter weinig voor meer toeschietelijkheid. Stadgenoot vreest dat het simpelweg kwijtschelden van huurschulden de huurders aanmoedigt hun huurachterstand te laten oplopen. Ymere laat desgevraagd weten kwijtschelding niet effectief te vinden. Deze huurders komen vaak snel weer in problemen, bijvoorbeeld omdat ze niet met geld kunnen omgaan. Rochdale heeft evenmin begrip voor de oproep van Ossel. De woningstichting heeft zich de afgelopen jaren juist enorm ingespannen om huurachterstanden te voorkomen. Daarvoor wordt intensief met de gemeente samengewerkt.
Alle zes Amsterdamse corporaties hebben zich bovendien achter de zogeheten 'vroeg er op af'-aanpak geschaard. Bij een huurschuld van meer dan twee maanden komen hulpverleners in actie.