Handhaaf voorlopig het huidige woningwaarderingsstelsel inclusief de Donner-punten. Dat schrijven de woningcorporaties van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam in een gezamenlijke brief aan minister Blok. Op termijn zou de WOZ-waarde wel een bepaalde rol in het huurbeleid kunnen spelen.
In de door AFWC-directeur Hans van Harten ondertekende brief verzetten zij zich tegen een huurbeleid louter gebaseerd op 4,5 procent van de WOZ-waarde. In steden als Amsterdam en Utrecht leidt het volgens hen vooral tot grote verschillen tussen populaire en minder populaire wijken. Het risico van segregatie wordt daarmee versterkt.
De voorgenomen inkomensafhankelijke huurverhoging wordt gesteund. Dergelijk beleid is volgens Van Harten noodzakelijk om investeringscapaciteit te behouden. Al vragen de corporaties wel serieus te overwegen de huurtoeslag voor gezinnen die zijn aangewezen op de duurdere, grotere woningen te verbeteren.
Nadrukkelijk maken de corporaties bezwaar tegen de voorgenomen verhuurderheffing. Zij verkiezen een investeringsstrategie boven een afroombeleid. Bijvoorbeeld door de hoogte van de heffing te beperken tot de extra huurinkomsten. Investeringen blijven dan mogelijk. Een daaraan verwante optie is het meer gefaseerd invoeren van de heffing. De corporaties ondersteunen ook de eerder door de vier grote steden aangedragen mogelijkheid een investeringsaftrek in te voeren.
Tot slot wordt minister Blok in overweging gegeven de regeling voor verkoop van complexen aan beleggers sterk te vereenvoudigen.