Onderzoek van Atrivé wijst uit dat woningcorporaties in krimpgebieden tientallen procenten aan inkomsten zullen derven als gevolg van het regeerakkoord. Daarin staat dat het huidige puntenstelsel wordt vervangen door een maximale huur die 4,5 procent van de WOZ-waarde van de woningen is. In de stadsregio Amsterdam kunnen de huren juist nog flink stijgen, in de hoofdstad zelfs met gemiddeld 37 procent.
Corporaties in krimpgebieden komen volgens Atrivé in grote financiële problemen als zij de huurverlaging moeten doorvoeren die volgt uit het regeerakkoord. Daarin is opgenomen dat de huur maximaal 4,5% van de WOZ-waarde van de betreffende huurwoning mag zijn. Naast deze inkomstenderving krijgen alle woningcorporaties te maken met de verhuurdersheffing die volgens Atrivé kan oplopen tot 2 miljard in 2017 voor de gehele corporatiesector. Evenredig verdeeld komt dit neer op een bedrag van € 73,- per woning per maand, die corporaties aan het Rijk moeten afdragen in 2017.
De kaart geeft weer in welke gebieden de huren (rood) zullen dalen als het regeerakkoord naar de letter wordt uitgevoerd. Corporaties in krimpgebieden kunnen de verhuurdersheffing niet compenseren met een huurverhoging. Beide effecten bij elkaar geteld, kan volgens Atrivé leiden tot een inkomstendaling van meer dan 30 procent. Als de woningwaarde in krimpgebieden nog verder daalt, hetgeen niet uitgesloten is, wordt het financiële gat nóg groter. Atrivé: "Het zal duidelijk zijn dat dit in veel gevallen de financiële draagkracht van de betreffende corporaties ver te boven zal gaan."
In de stadsregio Amsterdam kunnen daarentegen de huren nog fors stijgen. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties heeft een berekening gemaakt voor Amsterdam op basis van de WOZ-waarden per stadsdeel. De uitkomst is dat de huren gemiddeld over de stad nog 37 procent kunnen stijgen ten opzichte van de huidige maximumhuren. In de gewilde stadsdelen kunnen de huren meer dan verdubbeld, met als uitschieter het centrum: 71 procent.