Woningcorporaties verwachten dit jaar 24.000 nieuwe woningen te bouwen, ruim een derde meer dan twee jaar geleden toen de productie bleef steken op 17.800 woningen. Dit blijkt uit de zogeheten Aedes-forecast voor 2025. Uit een analyse van de begrotingsplannen blijkt verder dat de komende tien jaar een nog wat hogere productie mag worden verwacht: gemiddeld 25.400 nieuwe woningen per jaar.
“Het is hoopvol dat corporaties hun beloften om flink meer te bouwen omzetten in daden”, zo verklaart Aedes-voorzitter Liesbeth Spies. Maar de ambitie om vanaf het jaar 2027 jaarlijks dertigduizend woningen te bouwen wordt nog lang niet gehaald. Zij wijt het tekort aan het gebrek aan betaalbare bouwlocaties. “Woningcorporaties moeten snel de beschikking krijgen over meer betaalbare bouwlocaties. Dat lukt alleen door nog meer samen te werken met gemeenten, bouwpartijen, ontwikkelaars, investeerders, provincies en Rijk.”
Volgens Spies is het verder cruciaal dat de investeringscapaciteit van corporaties overeind blijft. Daarvoor is volgens haar duidelijkheid over toekomstige huurinkomsten vereist, zoals ook afgesproken in de Nationale Prestatieafspraken. “Het idee om huren te bevriezen of te matigen is desastreus voor de investeringszekerheid en funest voor het vertrouwen dat de corporaties hebben om samen met het Rijk, overheden en marktpartijen meer woningen te bouwen en te verduurzamen. Ook op lange termijn is het essentieel dat corporaties hun financiële slagkracht behouden, zodat zij na 2029 kunnen blijven investeren in betaalbare woningen.”
De plannen om meer te bouwen worden volgens Aedes – vergeleken met vorig jaar – steeds concreter. Voor 60.140 nieuwe woningen zijn de plannen ‘hard’. Dat betekent dat de bouw al is gestart, de aanbesteding loopt of de omgevingsvergunning onherroepelijk is. Uit de meerjarenbegrotingen blijkt ook dat corporaties investeringsruimte vrijmaken om bepaalde nieuwbouwplannen eerder te realiseren, maar is de realisatie daarvan sterk afhankelijk van procedures en de beschikbaarheid van voldoende bouwlocaties. Bijna de helft van de corporaties blijkt vanaf volgend jaar niet over voldoende, betaalbare bouwgrond te kunnen beschikken. De komende vijf jaar willen corporaties daarnaast bijna zestienduizend middenhuurwoningen bouwen. Een relatief groot deel van die plannen is tamelijk concreet, maar ook daarbij is sprake van gebrek aan bouwgrond.
Verduurzaming
Naast nieuwbouw werken corporaties aan het verduurzamen en onderhouden van hun woningen. Tot en met 2029 neemt het aantal EFG-labels af van 141.400 tot 31.810. Jaarlijks verbeteren en isoleren corporaties zo’n 95.000 woningen, zonder dat zittende huurders hiervoor meer huur hoeven te betalen. Plannen om woningen van het gas af te halen blijven nog wel achter. Uit de forecast blijkt dat twee derde van de respondenten aangeeft dat de uitvoeringsplannen voor de warmtetransitie nog niet bekend zijn. De Aedes-forecast is gebaseerd op de corporatiebegrotingen (dPi 2024) en vier thematische enquêtes: woningbouw en grond, verduurzaming, leefbaarheid en woningkwaliteit en financiën.