Ontwikkelaars vrezen door de voorgenomen regulering van middenhuur veel hinder voor nieuwbouwprojecten. Vertraging of zelfs afstel van projecten dreigt, meent de vereniging van projectontwikkelaars Neprom. Ook pleiten ontwikkelaars opnieuw voor lagere grondprijzen.
"Wij onderschrijven de doelstelling om voldoende betaalbare middenhuurwoningen voor deze doelgroep beschikbaar te krijgen en om excessen in de huurmarkt te bestrijden”, zegt Neprom-voorzitter Desirée Uitzetter. "Maar de middelen voor handhaving bij bestaande woningen zijn volgens ons minstens zo belangrijk, als de uitkomst van de aanpassing van het WWS."
Volgens de Neprom blijven middenhuurwoningen op de lange termijn aantrekkelijk voor beleggers. Maar het vraagt tijd, aandacht en bereidheid van alle betrokken partijen om zich aan de nieuwe regels aan te passen en de benodigde investeringsbeslissingen te kunnen nemen. “Daarvoor is het ook noodzakelijk dat er bijvoorbeeld aangepaste grondprijzen voor het middensegment tot stand komen”, aldus Uitzetter.
Er zijn veel projecten in ontwikkeling, waarbij nog geen rekening is gehouden met die nieuwe huurregels. Om te voorkomen dat die projecten door lagere huurinkomsten onhaalbaar worden, introduceert De Jonge voor tien jaar een opslag van 5 procent op de WWS-huur. “De overgangsregeling verzacht de gevolgen van regulering, maar neemt deze volgens de ontwikkelaars niet geheel weg. Ik maak me oprecht zorgen of de overgangsregeling voldoende is om deze projecten te laten doorgaan." Ook het psychologische effect van ingrijpen in de huren is niet te onderschatten, volgens Uitzetter. "De timing is uiterst ongelukkig. In de vorige crisis zagen we dat de aanscherping van de hypotheekregels de neergaande cyclus versterkte. De regulering van de middenhuur zou nu eenzelfde effect kunnen hebben."
De Neprom heeft samen met de vereniging van institutionele beleggers (IVBN) opdracht aan Brink gegeven om de gevolgen van huurregulering voor nieuwbouw en de bestaande voorraad huurwoningen in beeld te brengen.