Ruim een kwart van de huurders krijgt op 1 juli te maken met extra huurverhoging, zo blijkt uit opgave van Amsterdamse en Zaanse corporaties. Een kleine tweederde van hen heeft een inkomen boven 43.000 euro en ziet de huur met 6,5 procent stijgen.
Alle corporaties hebben gebruik gemaakt van het nieuwe huurregime. Maar niet voor alle woningen maximaal. In het geval van tijdelijke verhuur of als woningen op de nominatie staan voor sloop/nieuwbouw, dan worden huurders ontzien. De vaste huurders krijgen alleen extra huurverhoging, als de maximumhuurgrens volgens het puntenstelsel nog niet is bereikt. Dat blijkt doorgaans het geval. Voor bijvoorbeeld De Key geldt dat, op een enkel geval na, van iedere huurder in een sociale huurwoning die in 2011 meer dan 43.000 euro verdiende de volle 6,5 procent extra huur kan worden gevraagd.
Het verkrijgen van de juiste inkomensgegevens heeft corporaties flink wat inspanningen gekost. In Amsterdam leverden vooral de nummertoevoegingen in de gestapelde bouw problemen op. Een ander obstakel bleek het herverdeelde bezit van de ontbonden corporatie Far West. Het woningbezit stond nog onvolledig geregistreerd bij de nieuwe eigenaren. Uiteindelijke hebben de acht betrokken corporaties van zo’n 7,5 tot twaalf procent van de huurders het inkomen helemaal niet kunnen vaststellen. Dat percentage ligt fors boven het landelijke gemiddelde. Volgens minister Blok ging het landelijk bij gemiddeld zo’n 5 procent fout.
Onduidelijk is nog of veel huurders bezwaar gaan maken tegen de extra huurverhoging. De Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hebben hun leden opgeroepen 'alert' te zijn op fouten.