Inkomensgrens huurwoningen is rekbaar
De kwestie van de 33.000 euro inkomensgrens speelde weer eens op tijdens de behandeling van de Woonvisie op 10 november in de Tweede Kamer. Die grens is volgens diverse Kamerleden veel minder hard dan Minister Donner suggereert. De minister blijft weigeren het overleg met ‘Brussel’ over de inkomensgrens te heropenen.
Volgens de PvdA’er Monasch werkt Brussel aan nieuwe staatsteunregels waardoor verhoging van de inkomensgrens mogelijk is. En volgens de SP hecht Europa helemaal niet zo aan de huidige hoogte van de inkomensgrens. Verantwoordelijk Eurocommissaris Almunia zou de SP hebben laten weten dat een hogere inkomensgrens mogelijk als Nederland een voorstel indient. Volgens SP-Kamerlid Karabulut hoeft Nederland niet te vrezen voor een slechtere uitkomst, zoals minister Donner steeds beweert. De minister blijft echter weigeren het overleg te heropenen. Uiteindelijk zegde Donner toe zijn standpunt en informatie over de eventuele herziening van Europese staatssteunregels binnen twee weken in een Kamerbrief vast te leggen.
Overigens kan de grens zonder enig overleg al worden verhoogd naar 37.000 euro. Dat betoogde althans Vincent Smit (projectleider bij de Raden van de Leefomgeving) op 1 november bij het congres 110 Jaar Woningwet. Het bedrag is volgens hem in 2005 vastgesteld en nimmer geïndexeerd; dat zou de Nederlandse overheid zonder meer kunnen doen. Vanaf de invoeringsdatum op 1 januari 2011 wordt de grens wel jaarlijks geïndexeerd.
Tussen wal en schip
Aedes en de Woonbond betogen al vanaf voor de invoering dat verhoging van de inkomensgrens nodig is omdat de lage middeninkomens erdoor in de knel komen en de doorstroming in de sociale huursector stagneert. Die conclusie wordt gedeeld door de Raden van de Leefomgeving. In het onderzoek 'Open Deuren, Dichte Deuren' concluderen zij dat de effecten van de Europese beschikking sterk per regio en huishoudenstype verschillen: "Dit vraagt om flexibiliteit, en indien mogelijk differentiatie' bij de implementatie."