De gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) moeten één woningmarktregio vormen. Zo meent woningcorporatie Ymere. In een open brief aan alle 32 colleges van burgemeester en wethouders dringt de corporatie er bij de gemeenten op aan allemaal voor de kracht van de MRA te kiezen.
Volgens de nieuwe Woningwet moeten alle gemeenten dit jaar woningmarktregio's gaan vormen. Een aantal gemeenten heeft zich inmiddels uitgesproken voor de vorming van de MRA tot een woningmarktregio. Andere beraden zich nog. "In dat verband willen wij de gemeenten graag wijzen op de kansen van de MRA", aldus directieraad-voorzitter Karin Laglas.
Mensen werken, zo schrijft Laglas, in de gemeente Haarlemmermeer. Zij wonen in Almere en recreëren in Amsterdam. Dat vraagt volgens haar om samenhangend beleid van overheden als het gaat om woningbouwlocaties, infrastructuur, recreatie en bedrijventerreinen."In een dynamische en solidaire metropoolregio leeft iedereen samen, ongeacht opleiding, talent, achtergrond of inkomen. Dat vraagt erom een ruimtelijke en sociale tweedeling te voorkomen. En te borgen dat er ook voor mensen met een beperkt inkomen in de metropoolregio plek is om te wonen."
De MRA blijft groeien. "Om daarbinnen de gewenste sociale huisvesting te realiseren is investeringskracht nodig," aldus Laglas. "Wanneer een woningmarktregio op de schaal van de MRA ontstaat, dan kan de investeringskracht van de corporaties in dat gebied optimaal worden ingezet. Of dat lukt als er binnen de metropool meerdere woningmarktregio's ontstaan, is nog maar de vraag. Er ontstaan in dat geval binnengrenzen die kunnen belemmeren dat corporaties in het hele metropoolgebied kunnen investeren."
Amsterdam is onderdeel van de Stadsregio Amsterdam. Ymere heeft ook bezit in plaatsen als Almere, Weesp, Muiden en Haarlem. Die zijn wel onderdeel van de MRA, maar behoren niet tot de zestien Stadsregio-gemeenten.