Woningcorporatie De Alliantie en Hotel Jansen zijn in de nieuwe Amsterdamse woonwijk Bajeskwartier gestart met de bouw van een wooncomplex met bijna 500 wooneenheden aan de Wenckebachweg. Het gaat om 280 studentenwoningen voor de Alliantie en 200 shortstay kamers voor de tweede vestiging van Hotel Jansen. Deze organisatie richt zich op het tijdelijk huisvesten van internationale studenten en young professionals.
Beide typen woningen komen onder één dak in een gebouw van de hand van Moke Architecten. Het gebouw krijgt gezamenlijke ruimtes voor koken, werken, ontspannen, een groot café-restaurant, een terras, een gym en een 'wasserette-bar'. De opening van Hotel Jansen staat gepland voor het eerste kwartaal van 2023.
Op de plek van de voormalige Bijlmerbajes is al eerder een begin gemaakt met de bouw van een middelbare school, parkeergarage en een tunnel. Op het bouwterrein verrijst de komende jaren een woonwijk met ongeveer 1.350 huur- en koopwoningen. Daarvan is 30 procent sociale huur en 70 procent vrije sector huur en koop. De Alliantie wordt eigenaar van alle sociale 550 huurwoningen, waaronder de 280 voor studenten. Het is voor het eerst dat de Alliantie studentenwoningen bouwt. De corporatie is wel al langer betrokken bij enkele tijdelijke woonvoorzieningen voor studenten en statushouders. De woningcorporatie overweegt een eigen beheerorganisatie op te zetten voor studentenhuisvesting.
Bajeskwartier is een ontwikkeling van Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. , een samenwerkingsverband van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn Real Estate. Voor heel Bajeskwartier gelden hoge duurzaamheidsambities. De wijk wordt energieneutraal en maar liefst 98 procent van de materialen van het voormalige gevangeniscomplex zou worden hergebruikt, gedeeltelijk op het terrein zelf. Zo krijgen in het gebouw van de Alliantie en Hotel Jansen tralies uit de voormalige Bijlmerbajes een nieuw leven op de gevel als klimrek voor planten. Het complex heeft ook een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak en aan de gevel. Zo genereert het gebouw meer energie dan dat het verbruikt.
Op het groene plein tegenover het gebouw worden de funderingen van de oude cipierswoningen benut voor het creëren van zitplekken.