Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam kan 118 rolstoelwoningen in het sociale segment tegemoet zien

Image

De komende zeven jaar mag in Amsterdam de bouw worden verwacht van 118 nieuwe rolstoelwoningen in het sociale huursegment, zo verklaart de gemeente in antwoord op vragen van SP-raadslid Remine Alberts. Dit aantal is het resultaat van de uitvoering van de Aanpak Rolstoelwoningen uit 2021. De nieuwbouw is onder te verdelen in 59 driekamerwoningen, 31 rolstoelwoningen met vier kamers en 14 vijfkamerwoningen. Van 14 woningen is nog onduidelijk welk formaat ze krijgen.

"Het inplannen van rolstoelwoningen in de nieuwbouw is een complex proces en vraagt tijd”, aldus wethouder Pels van Volkshuisvesting. “Dat is met name complex om dat rolstoelwoningen 2 tot 2,5 keer zo groot zijn als een reguliere sociale huurwoning. Om oplevering vanaf 2024 mogelijk te maken  - vorig jaar werd 1 rolstoelwoning opgeleverd - hebben corporaties in diverse projecten plattegronden gewijzigd en woningen samengevoegd.” De oplevering van een aantal woningen is vertraagd door langere bouwtijd en vertraging in de elektriciteitsaansluiting.

Voor de bouw van rolstoelwoningen krijgen de Amsterdamse corporaties financiële steun van de gemeente. In totaal is bijna 2 miljoen euro subsidie beschikbaar. Corporaties zouden nog wel meer rolstoelwoningen willen realiseren, maar ze zijn bij hun bouwplannen steeds vaker afhankelijk van projectontwikkelaars. Het blijkt in de praktijk lastig om deze (grote) woningen tegen een redelijke prijs te verwerven. Wel wordt nog onderzocht of corporaties ook in transformatiegebieden rolstoelwoningen kunnen afnemen.

De vraag naar rolstoelwoningen is omvangrijk. Volgens de gemeente hebben op dit moment meer dan tweehonderd huishoudens een indicatie voor een rolstoelwoning. Afhankelijk van woonwensen en het stadsdeel kan de wachttijd oplopen tot enkele jaren.