Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) komt met extra investeringen in het stroomnet en gaat er alles aan doen om de vergunningverlening voor het aanleggen van infrastructuur te versnellen. Dat kondigde hij aan in een uitzending van Nieuwsuur. Hij erkende dat gebiedsontwikkelingen vertraging ondervinden vanwege capaciteitsproblemen op het stroomnet. Om meer vaart te maken wil hij de vergunningverlening vaker overnemen van gemeenten en provincies. “We zien nu vaak bij grote energie-infraprojecten dat de voorbereiding veel te lang duurt. Er gaan jaren overheen om vergunningen te regelen en grond aan te kopen voordat er überhaupt een schop in de grond staat.”
De druk op het stroomnet is in sommige gebieden al zo groot dat grootverbruikers lang in de wacht moeten voordat ze kunnen worden aangesloten op het net. Landelijk staan er volgens onderzoek van Nieuwsuur een kleine 7.000 bedrijven en zelfs maatschappelijke instellingen als ziekenhuizen op een wachtlijst voor aansluiting of uitbreiding. Soms duurt dat jaren.
In sommige gevallen kunnen nieuwbouwwoningen nog niet worden opgeleverd om de simpele reden dat er nog geen stroom is. Daar komt nog bij dat bij bouwers zelf om milieuredenen (oa. stikstof) steeds vaker elektrische apparatuur gebruiken. Netbeheerders dringen er bij projectontwikkelaars daarom op aan zeer tijdig een aanvraag voor aansluiting in te dienen (tot 2 jaar tevoren), maar dat is volgens projectontwikkelaars pas mogelijk als de bouwvergunning definitief is verstrekt.
De grote netbeheerders hebben aangekondigd dat ze de komende jaren miljarden willen gaan investeren in uitbreiding van het Nederlandse stroomnet. Maar ze worstelen daarbij wel met een chronisch personeelstekort en schaarste aan materialen. In de uitzending van Nieuwsuur erkende minister Jetten dat het kabinet de afgelopen jaren “meer had moeten doen". Hij noemde de verzwaring van het energienet een hoofdpijndossier, “na de Oekraïne-oorlog en de energiecrisis die daaruit voortkomt".