Vrijwillig in Amsterdam: Peter van Klooster
Ex-slager heeft ook verstand van tuinen
Iedere drie maanden organiseert Peter van Klooster samen met buurtgenoot en voormalig antiekhandelaar John ten Theije in ‘zijn’ tuin een themadag. “Kort geleden hadden we nog Ronnie Tober als gast. Met eerst een lunch waarbij Tober de broodjes voor de ouderen in stukjes sneed. Hij nam alle tijd voor ze, de mensen genoten. En daarna trad hij natuurlijk voor ze op. Omdat Ten Theije een vriend is van Ronnie Tober kunnen we veel artiesten boeken voor een lage prijs via de Ronnie Tober Foundation.”
“Het idee voor de tuin kwam van de twee huisbewoners Annie Smit en meneer Mulder. Ik had al veel contacten bij het stadsdeel omdat ik onder meer vier jaar voorzitter van de bewonerscommissie was van de flat waarin we wonen. Ik heb die klus samen met Ten Theije op me genomen hoewel we nog nooit een tuin hadden aangelegd.
In totaal hadden we bijna een ton ter beschikking. Het Amsterdams Steunpunt Wonen zorgde voor de financiering van de helft van dat geld bij de gemeente. Maar de andere helft komt van sponsorgeld dat ik bij elkaar heb gekregen. Daarvan hebben we onder meer een hovenier aangetrokken en natuurlijk de beplanting en tuinbeelden en dergelijke gekocht. Onlangs is er ook nog een fraai prieeltje gebouwd. Een dagopvang voor mensen met een lichamelijke en geestelijke beperking leverde vier vogelhuisjes.
Toen de tuin nog een kale bedoening was, zaten er altijd maar een paar mensen. Nu maken er op een mooie dag tientallen mensen gebruik van de tuin, soms met bed en al. Maar die themadagen bij het begin van ieder nieuw seizoen zijn wel de hoogtepunten. Deze zomer hadden we een barbecue voor 350 mensen. Het Amsterdams Volkskoor trad op en een clown. Ik heb vijftien bakken salade gemaakt met gevulde eieren, zalm enzovoorts. Het was echt voor iedereen genieten.”
Onderhoud
“De tuin wordt bijgehouden door onszelf maar ook door andere vrijwilligers waaronder een man van 93 die nog zelfstandig woont in de buurt. Die man kan nog bijna alles; schoffelen, snoeien. En je merkt dat hij is opgeknapt sinds hij dat doet, want hij leefde nogal in een isolement. Het is heel fijn om al dat enthousiasme te zien en de dankbaarheid van de bewoners.
Het Leo Polakhuis maakt deel uit van de Osiragroep. De leiding heeft ons onlangs gevraagd of we ook de tuin willen aanleggen bij Bernardus in de Marnixstraat. Het gebouw wordt gerenoveerd en blijkbaar zijn ze zo enthousiast over de tuin in Osdorp dat wij ook die tuin mogen doen. We hebben ja gezegd en dezelfde hovenier doet de uitvoering. Ik hoef in dit geval geen sponsorgeld te zoeken want Osira betaalt alles zelf. En we zorgen daar ook niet voor het onderhoud. We hebben onze handen al vol aan de themadagen en het onderhoud van de tuin in Osdorp.
We hebben nu al weer plannen voor Kerstmis. Van het prieeltje in de tuin maken we een kerststal met een echte ezel en echte schapen en natuurlijk volop kerstverlichting. Ik weet nu al dat we daar heel veel mensen een groot plezier mee doen en daar doen we het tenslotte allemaal voor. Een groot compliment kwam van mensen die verstand hebben van tuinen. Ze stonden verbaasd over het feit dat een voormalige slager en antiekhandelaar zo’n mooie tuin aan konden leggen. Dan heb je wel echt eer van je werk.
Ook doe ik nog wat ander vrijwilligerswerk. Zo bemiddel ik soms tussen het stadsdeel en de bewoners van het hier tegenover gelegen woonwagenkamp wanneer die iets willen organiseren. En ik heb bemoeienis met een Turks koffiehuis in de buurt. Ik help mensen daar soms met scholing of werk of het invullen van een belastingformulier. Ik mag dan wel gepensioneerd zijn, maar stilzitten doe ik niet.”