Overslaan en naar de inhoud gaan

Groot deel aanbieders vakantiewoning negeert gemeentelijke meldplicht

Image

Een groot deel van de aanbieders van een vakantiewoning negeert de plicht de verhuur vooraf bij de gemeente Amsterdam te melden, zo blijkt uit cijfers die wethouder Laurens Ivens woensdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Slechts 5.675 verhuuradressen zijn bij de gemeente gemeld. Deze nalatigheid leidt overigens slechts zelden tot boetes. Daarmee lijkt de meldplicht nagenoeg geen wapen in de strijd tegen de groei van vakantieverhuur.

"Woningen zijn bedoeld om in te wonen, niet voor het gebruik van illegale doeleinden. Het melden van verhuur moet dus beter. Daarom zal de gemeente de komende tijd nog meer handhaven op de meldplicht," aldus de wethouder. De omvang van toeristische verhuur blijft onverminderd toenemen. Het aanbod bij Airbnb - veruit de grootste aanbieder- van gehele woningen, privékamers (B&B) en gedeelde kamers is vorig jaar gestegen naar bijna dertigduizend unieke advertenties. Voor het grootste deel betreft het gehele woningen. Het aanbod is vrijwel het hele jaar constant. In stadsdeel West is het aanbod het grootst. In Centrum is bij 1 op de 8 woningen sprake van enige vorm van vakantieverhuur.

Volgens opgave van Airbnb is bij 21.040 advertenties sprake geweest van een of meerdere boekingen. In 2017 bedroeg het aantal geboekte advertenties 19.063. Bij een kleine zevenhonderd woningen is sprake van verhuur gedurende meer dan 60 dagen. Vakantieverhuur blijkt buitengewoon lucratief. Gemiddeld is de prijs 151 euro per nacht. In stadsdeel Centrum zijn de prijzen het hoogst. Daar ligt de prijs op gemiddeld 220 euro. De prijzen op Airbnb liggen in Amsterdam ook veel hoger dan in andere Europese steden.

De cijfers die Ivens naar de gemeenteraad heeft gestuurd wijken af van de gegevens die vastgoedadviseur Colliers vorige week publiceerde. Colliers constateerde juist een afname van vakantieverhuur. Ook zou meer dan veertig procent van het Amsterdamse aanbod langer zijn verhuurd dan toegestaan. De gemeente wijt de verschillen aan de bronnen die partijen gebruiken. Colliers baseert zich op informatie van het Amerikaanse databedrijf Airdna. De gemeente doet zelf onderzoek, gebruikt cijfers van Airbnb en informatie van Inside Airbnb.