Overslaan en naar de inhoud gaan

CBRE: 'Coalitieplannen Amsterdam leiden tot groter woningtekort'

Image

De coalitieplannen voor nieuwbouw in Amsterdam, gericht op meer betaalbare en duurzame woningen, kunnen juist leiden tot een groter woningtekort, hogere huurprijzen en minder aandacht voor duurzaamheid bij nieuwbouwprojecten. Dit concludeert vastgoedadviseur CBRE op basis van eigen onderzoek.

CBRE signaleert twee knelpunten. De voorgenomen bouwproductie is te laag om in de vraag te voorzien. Er zijn jaarlijks zeker 8.660 nieuwe woningen nodig, maar Amsterdam zet in op 7.500 woningen. Daarnaast zal de sterke regulering van het middensegment de bereidheid van beleggers verminderen om in vrije sector huurwoningen te investeren. Zij worden gedwongen genoegen te nemen met minder rendement. Volgens CBRE kan dat tot gevolg hebben dat zij uitwijken naar andere gemeenten.
"Er is nu momentum om te werken aan de oplossing voor het woningtekort: beleggers willen graag voor de lange termijn investeren in middeldure huurwoningen. Ze hebben voorkeur voor betaalbare woningen met stabiele huurgroei. Er is juist nu veel kapitaal in de markt beschikbaar, maar de voorgestelde regulering vormt straks een belemmering," aldus Alexander Buijs, director Capital Markets.

De lagere investeringswaarde kan volgens CBRE bovendien gevolgen hebben voor de kwaliteit van nieuwbouw. "Ontwikkelaars hebben minder ruimte om te investeren in de kwaliteit van woningen en zullen hierin keuzes moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan geen of een kleiner balkon, een minder luxe keuken of minder goede afwerking van een wooncomplex. Ook voor additionele duurzaamheidsmaatregelen zal in mindere mate ruimte zijn. Juist in deze tijd is dat geen goede ontwikkeling", zo meent Robbert Arkenbout, associate director Residential Capital Markets.