Overslaan en naar de inhoud gaan

Innovatieve bedrijvigheid en ook wonen op Marineterrein

Image

Het college van B en W heeft onlangs ingestemd met het Principebesluit Marineterrein. Het centraal gelegen Marineterrein van dertien hectare groot wordt ontwikkeld tot een internationale werk- en kennisomgeving waar topinstellingen op het gebied van onderwijs en wetenschap en bedrijven een plek moeten krijgen. Daarnaast moeten op het Marineterrein culturele en maatschappelijke voorzieningen, in- en outdoor sportfaciliteiten en ook woningen komen. Volgens wethouder Eric van der Burg, wethouder Ruimtelijke Ordening, vormt het vertrek van bijna alle onderdelen van Defensie halverwege 2018 een bijzondere kans voor de stad. “Het is een unieke locatie met veel water en groen. Het Rijk als huidige eigenaar, Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Centrum hebben gezamenlijk gezocht naar een profiel dat de grootst mogelijke toegevoegde waarde heeft voor de omwonenden, stad, de regio en Nederland.”

De Principenota en de hierop volgende Projectnota geven de ontwikkelingsrichting aan, maar is nadrukkelijk niet bedoeld als blauwdruk. De Principenota gaat er vanuit dat de helft van het terrein onbebouwd is en de andere helft bebouwd. De openbare kades aan het Oosterdok, een intiem plein aan de binnenhaven, kleinere openbare ruimtes elders op het terrein en de groene Voorwerf zijn voor iedereen toegankelijk. Gekozen wordt voor fietsers en voetgangers op het terrein en geen auto’s. Een extra fiets- en voetgangersbrug naar Nemo zal de sfeer en de verbinding met de binnenstad versterken.

Het profiel voor Marineterrein Amsterdam bestaat uit een combinatie van functies die de binnenstad nu nog niet heeft. Marineterrein Amsterdam wordt de plek waar topinstellingen en internationaal georiënteerde bedrijven van verschillende grootte niet alleen innovaties bedenken, maar ook maken, testen en toepassen. De keuze voor innovatie komt voort uit de toenemende betekenis van kennis en creativiteit voor de nationale economie en de werkgelegenheid en ook de vaststelling dat innovatie goed gedijt in een stad. De komende maanden wordt nader onderzoek gedaan naar welk type bedrijven en instellingen het best passen op het Marineterrein.

Ontmoetingen van mensen, uitwisseling van kennis en het produceren en toepassen van wat er bedacht wordt staat voorop. Ook voor omwonenden en andere Amsterdammers wordt het een aantrekkelijke plek in de stad. Culturele en sociaalmaatschappelijke voorzieningen, woningbouw en diverse faciliteiten om in- en outdoor te kunnen sporten en bewegen dragen bij aan ontmoeting en interactie. Hoeveel woningen en waar deze op het terrein komen is nog niet duidelijk.

Het Principebesluit is de start van een maatschappelijke informatie- en reactieronde. Meer informatie is te vinden op www.marineterrein.nl/planvorming. Informatiebijeenkomsten zijn gepland van eind augustus tot eind september 2017. De uitkomsten worden verwerkt in zowel de Nota van Uitgangspunten (de gezamenlijke afspraken tussen Rijk en gemeente) als de vervolgnota in het kader van de ruimtelijke plan- en besluitvorming van de gemeente Amsterdam (de Projectnota). De gemeenteraad neemt, naar verwachting, in februari 2018 een besluit over de Projectnota. Daarna starten gesprekken met belangstellenden voor de huur van gebouwen die per 1 september 2018 vrijkomen na vertrek van Defensie.