Er komt dezelfde lage grondprijs voor nieuwe sociale huurwoningen in de hele stad. Corporaties mogen een derde van hun reguliere vrijkomende woningen met tijdelijke vijfjarige jongerencontracten gaan toewijzen. Corporaties monitoren voortaan dat in elk stadsdeel minstens 75 procent van hun woningen onder de aftoppingsgrenzen worden verhuurd. Corporaties gaan flink investeren in duurzaamheid. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de uitwerking van de Samenwerkingsafspraken.
In juli 2015 stelden de Huurdersvereniging Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de gemeente Amsterdam, hun Samenwerkingsafspraken vast, het richtsnoer voor het beleid in de periode 2015 t/m 2019. Tal van thema's moesten nog worden uitgewerkt. Dat is nu gebeurd
Bijvoorbeeld rond het thema betaalbaarheid is een aantal aanvullende afspraken gemaakt. Naast de bepaling dat corporaties in elk stadsdeel minstens 75 procent van hun vrijkomende sociale woningen zullen verhuren onder de lage en hoge aftoppingsgrens (respectievelijk €586,68 en €628,76, prijspeil 2016), krijgen huishoudens met een meerjarig minimuminkomen een passende huur. De gemeente zal hieraan bijdragen via de armoedegelden en corporaties zullen óf de huur verlagen of de huurder verwijzen naar een betaalbare huurwoning. Ook krijgen huishoudens met een hoge huur die te maken krijgen met een inkomensval, zodanige huurverlaging dat ze weer in aanmerking komen voor huurtoeslag.
Wat betreft de productie van nieuwe sociale huurwoningen, wordt vastgesteld dat de planvoorraad van de corporaties bestaat uit 5.502 sociale huurwoningen, waarvan 1.790 studentenwoningen in de periode tot 2018. De corporaties hebben een voorrangspositie bij nieuw te bouwen sociale huurwoningen, dat geldt ook voor studentenwoningen. Voor de jaren daarna is nog weinig zeker. Wat betreft de grondprijzen voor sociale nieuwbouw vervallen de huidige prijsverschillen per marktgebied.
Wat betreft verkoop van sociale huurwoningen zijn er geen aanvullende quota-regelingen afgesproken. Wel wordt de erfpachtafdracht verhoogd om de verkoop van sociale huurwoningen in populaire gebieden minder aantrekkelijk te maken.
Wat betreft duurzaamheid heeft Amsterdam grote ambities. De gemeente wil tot en met 2019 circa tien keer meer CO2 besparen dan in de vorige collegeperiode. Dit doel moet onder meer met betaalbare en duurzame warmtevoorzieningen worden gehaald. Voor 1 januari 2018 worden 10.000 woningen aangewezen die overgaan op een alternatieve vorm van verwarming zonder fossiel gas. Voor 2019 willen de corporaties op 40.000 daken zonnepanelen hebben geplaatst. Daarnaast wordt geïnvesteerd in duurzame renovatie.
Wat betreft seniorenhuisvesting is afgesproken dat alle corporaties voortaan meedoen aan de verbeterde regelingen van Hoog naar Laag en Van Groot naar Beter. Ouderen kunnen daardoor, veelal zonder een huursprong te maken, makkelijker naar een passende woning verhuizen. Deze regelingen bestaan overigens al geruime tijd.
Eind juni 2016 besluiten de HA en corporaties of zij akkoord gaan met deze uitwerking van de Samenwerkingsafspraken.