Het aanbod aan sociale huurwoningen in de Stadsregio Amsterdam staat onder druk. Dat geldt vooral voor het aandeel goedkope huurwoningen. Dat staat in de Monitor Betaalbare Voorraad 2015 van de Stadsregio Amsterdam en het Platform Woningcorporaties Noordvleugel Randstad (PWNR).
In de gemeente Amsterdam zelf zijn er theoretisch nog voldoende sociale huurwoningen, maar in de regio ten noorden en ten zuiden is het aandeel sociale huurwoningen nu al iets kleiner dan het aandeel huishoudens dat er wat inkomen betreft op aangewezen is. Daarbij komt dat de voorraad nooit geheel passend wordt bewoond: volgens de monitor heeft ongeveer een kwart van de huidige huurders van gereguleerde corporatiewoningen een inkomen boven de nu geldende EU-norm. Ongeveer de helft daarvan heeft overigens een inkomen onder de 43.786 euro.
Iedereen die bij WoningNet staat ingeschreven, weet dat niet het aantal maar het aanbod aan sociale huurwoningen bepalend is voor de slaagkans. Dat aanbod is gezakt van ruim zestienduizend in 2005 naar ruim tienduizend in 2014 (excl. 1470 verhuringen via directe bemiddeling). Klein lichtpunt is dat het aantal verhuringen in 2014 weer iets steeg, ondanks het feit dat in dat jaar ongeveer één op de vier vrijkomende sociale huurwoningen van corporaties verdween uit het sociale segment, en in Amsterdam zelfs een op de drie. Deze woningen werden gesloopt, geliberaliseerd of verkocht. Een flink deel van deze woningen werd daarmee overigens bereikbaar voor huishoudens met een (laag) middeninkomen.
Volgens de prognoses is in 2015 het aantal verhuringen van reguliere sociale huurwoningen in de noordelijke Stadsregio toegenomen, in Amsterdam gestabiliseerd en in Zuid iets verder afgenomen.
Het aandeel ‘goedkope’ sociale huurwoningen (= tot aftoppingsgrens) in de voorraad is ongeveer even groot als het aandeel huishoudens dat daar qua inkomen op is aangewezen. Maar in het aanbod is dat een stuk lager. Het gaat om 80 procent in de voorraad versus 64 procent in het aanbod. Dat betekent dat vooral nieuwe huurders een hogere huurprijs betalen, terwijl een groot deel (78%) van de woningzoekenden in het sociale huursegment behoort tot de laagste inkomensklasse.
De monitor is binnenkort te downloaden van de sites van de AFWC en de Stadsregio