De Rotterdamse woningstichting SOR wil de staat aansprakelijk stellen voor miljoenenverliezen op leegstaande verzorgingshuizen. Dat meldt dagblad Trouw op 16 mei. SOR heeft 21 verzorgingshuizen in Rotterdam. Als gevolg van het nieuwe overheidsbeleid verwacht SOR toenemende leegstand en daardoor forse verliezen op tien verzorgingshuizen. De SOR beroept zich op een oude overeenkomst tussen corporaties en Rijk uit 1999.
In dat 'garantieprotocol' staat dat corporaties met verzorgingshuizen bij de overheid kunnen aankloppen als die de regels voor verzorgingshuizen verandert, en woningscorporaties daardoor schade ondervinden. Het is volgens directeur Harry Rietveld eenvoudig aan te tonen dat de corporaties schade ondervinden van de strengere indicatiestelling: die levert leegstand op terwijl de investeringen in de verzorgingshuizen nog lang niet afgeschreven, terwijl ombouwen naar studentenkamer of verpleeghuis een financieel onhaalbaar zaak is.
Volgens Trouw heeft het toenmalige kabinet destijds die afspraak gemaakt omdat medio jaren negentig veel verzorgingshuizen failliet dreigden te gaan. Om deze instellingen te redden, zijn ze vanaf 1999 ondergebracht bij woningcorporaties. De toenmalige staatssecretaris voor volkshuisvesting, Johan Remkes, tekende de overeenkomst. Deze overeenkomst zou nooit zijn opgezegd.
SOR overweegt een claim tussen de 25 en 50 miljoen euro. Nederlandse woningcorporaties hebben volgens het artikel 400 verzorgingshuizen in eigendom, samen zo'n 50.000 kamers. Daardoor hangt potentieel een gigaclaim bij de overheid in de lucht.
Lees ook:
Corporatie claimt miljoenen bij de overheid (Trouw, 16-05-2014)
Zorgvastgoed zoekt nieuwe bestemming (NUL20, september 2013)
Scheiden wonen en zorg (NUL20, mei 2012)