Spies: uitstel huurverhoging hogere inkomens
update 19 april
De extra huurverhoging van maximaal 5 procent voor huishoudens die meer dan 43.000 euro verdienen, kan niet op de voorgenomen datum van 1 juli ingaan. Dat heeft nu ook Minister Spies definitief bevestigd. Maar volgens de minister kunnen corporaties besluiten de huurverhoging ook later te laten ingaan.
Eerder deze maand bepaalde de rechter dat de Belastingdienst geen inkomensgegevens aan verhuurders mag verstrekken zolang daar geen wettelijke basis voor is. De wet die de huurverhoging regelt, is wel door de Tweede Kamer maar nog niet door de Eerste Kamer aanvaardt. Verhuurders moeten een huurverhoging minimaal twee maanden tevoren aankondigen. Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, concludeerde al direct na de rechterlijke uitspraak dat daarmee een huurverhoging per 1 juli onmogelijk was geworden.
Verhuurders kunnen nu volgens Spies twee dingen doen. De extra huurverhoging een jaar uitstellen óf met alle huurverhogingen wachten totdat het plan van Spies er ook bij de Senaat door is. De huur mag namelijk maar één keer per jaar verhoogd. Volgens berichtgeving van de NOS lijken de meeste corporaties geneigd de extra huurverhoging een jaar uit te stellen.
Het kabinet wil dat verhuurders 5 procent extra huurverhoging kunnen heffen bij huishoudens die jaarlijks meer dan 43.000 euro verdienen. Deze maatregel is bedoeld om scheefwonen te ontmoedigen én om verhuurders extra verdienmogelijkheden te geven. Vanaf 2014 moeten die namelijk gaan meebetalen aan de huurtoeslag. Deze heffing gaat de corporaties naar schatting zo'n 600 miljoen euro per jaar kosten. De corporaties kunnen dat bedrag bij lange niet terugverdienen met deze huurverhoging. En nu vanwege het uitstel nog minder.
De Belastingdienst was al gestart de corporaties te informeren welke huurders meer dan dan 43.000 euro verdienen. De gegevens die de Belastingdienst tot nu toe had aangeleverd, waren volgens Aedes overigens verre van compleet. En deze gegevens zijn gedeeltelijk onbruikbaar geworden omdat de minister - op verzoek van de Tweede Kamer - heeft besloten om bijbanen van inwonende kinderen (<23) toch niet mee te tellen. Ook wil de Kamer dat de Belastingdienst zich baseert op de inkomengegevens van 2011 in plaats van 2010.
Lees ook: inkomensgegevens scheefhuurders ten onrechte verstrekt