NVB: "Banken zijn de weg kwijt"
De Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB) vindt dat de financiële sector momenteel de huizenmarkt in de houdgreep neemt. Directeur Nico Rietdijk is het ermee eens dat de leenmoraal anders moet, maar niet met het tempo waarin beperkende maatregelen worden doorgevoerd: “Laat maar eens een mammoettanker een haakse bocht maken, zonder dat deze in tweeën breekt, dat is onmogelijk.”
De bouwsector is een belangrijke pilaar van onze economie. Alles wat te maken heeft met bouw, wonen en banken is nauw aan elkaar gelieerd. Een gezonde bankwereld zorgt voor een gezonde woningmarkt en vice versa. Voor de crisis was geld royaal voor handen. “ Hypotheken waren gemakkelijk te verkrijgen, vaak nog met een voorgedrukt papiertje waarop je de extra benodigdheden als een houten vloer kon aanvinken. Huizenprijzen zijn gebaseerd op deze situatie“, aldus Nico Rietdijk.
De Nederlandsche Bank, de AFM en de banken samen hebben er inmiddels voor gezorgd dat huizenkopers veel minder kunnen lenen. Volgens Rietdijk is de stap die nu door de banken wordt gezet een te grote. “Dat zorgt voor een schokeffect. De woningmarkt breekt in tweeën en het vertrouwen is weg.” Hij is het ermee eens dat de situatie op de hypotheekmarkt scheef is gegroeid. "Maar dat proces heeft decennia lang geduurd. De bankwereld wil dit nu ineens corrigeren en kijkt daarbij slechts naar de korte termijn." Op langere termijn is dit volgens hem een heel slechte ontwikkeling. Het schokeffect dat dit met zich meebrengt, kan wel eens zo groot zijn dat het de woningmarkt en de bouwsector compleet onderuit haalt.
Dalende huizenprijzen
Volgens de NVB wordt achter de schermen gevreesd voor dalingen van de huizenprijzen met 20 a 30 procent. Daar zou het hypothecaire beleid op afgestemd moeten worden. Dit moet volgens Rietdijk echter beetje bij beetje worden aangepast. In de VS hebben we gezien wat er kan gebeuren als deze veranderingen te snel gaan. “AFM en DNB gaan hetzelfde doen en schieten daarbij in eigen voet. Onder druk van de AFM worden maar moeizaam kredieten verstrekt aan mensen. AFM en NIBUD hebben de regels zo aangescherpt dat mensen nog minder kunnen lenen, terwijl hypotheken ook nog eens duurder zijn geworden. Dat zorgt ervoor dat veel mensen zich geen woning meer kunnen veroorloven en dat heeft zijn weerslag op de woningmarkt. Dat dit vervolgens de economie schaadt en dus de banken, mag geen verrassing zijn.”
Rekening houden met flexwerkers
De NVB wil dat starters gestimuleerd worden om te kopen. Bovendien moet rekening worden gehouden met de groeiende groep van flexibele werkers, die ook moeilijk aan een hypotheek kan komen. Zolang starters geen woning kunnen financieren, komt het vertrouwen van de consument niet terug. Rietdijk: “Ik voorspel dat als DNB dit beleid gaat voeren, het vertrouwen van de mensen in Nederland nog verder naar beneden gaat.” Volgens Rietdijk is de financiële wereld de weg kwijt. "Er was overmoed bij iedereen, nu is iedereen echter onzeker."