Corporaties tegen Almeers plan woningverdeling
De Almeerse corporaties zijn niet blij met het gemeentelijke plan voor een nieuw woningverdelingsysteem. Het systeem wemelt volgens de corporaties van de regels en criteria. Volgens Aedesnet.nl vinden de corporaties het plan ‘onduidelijk, onwenselijk en onverantwoord’. De gemeenteraad moet nog beslissen over het nieuwe systeem.
Volgens verantwoordelijk wethouder Adri Duivesteijn is het nieuwe systeem rechtvaardiger dan het huidige "omdat er inkomenseisen worden gesteld en urgent woningzoekenden worden geholpen." Volgens hem vallen nu teveel mensen die een sociale huurwoning nodig hebben, buiten de boot.
Zijn voorstel is het Convenant Woonruimteverdeling, dat dateert uit 2007, te vervangen door een Huisvestingsverordening. Kern van deze verordening is dat woningen worden toegewezen op basis van inkomen, dat passendheidscriteria worden geïntroduceerd en dat de urgentieregeling fors wordt uitgebreid. Opvallend onderdeel is verder dat van de vrijkomende woningen de helft wordt verloot en de andere helft wordt toegewezen op basis van inschrijfduur.
Inschrijving is nu een verzekering
Almere stelt vast dat bewoners het huidige woonruimteverdelingsysteem als een soort verzekering gebruiken. Men plaatst zich net als in de stadsregio Amsterdam preventief op de wachtlijst. Ook ontbreekt er een urgentieregeling voor schrijnende gevallen. Verder wordt op dit moment slechts 60% van de woningen toegewezen aan huishoudens met een inkomen tot de huurslaggrens. Evenmin is er een passendheidseis met betrekking tot woninggrootte.
De corporaties GoedeStede, Ymere en de Alliantie erkennen dat de huidige urgentieregeling en de toewijzing op basis van inschrijfduur anders moeten. Maar ze vinden dat Duivesteijn teveel overhoop haalt, door een volledig nieuw verdeelsysteem via een huisvestingsverordening op te leggen. Daarin zitten veel criteria, uitzonderingen en eisen, zoals economische binding, urgentie, gezinsgrootte en inkomen.
De corporaties noemen het verdeelsysteem strijdig met de ophanden zijnde Huisvestingswet, die uitgaat van vrije vestiging. En het voorgestelde inkomensbeleid zou bovendien botsen met de Europese regelgeving. De corporaties zijn er ook tegen dat Duivesteijn de huidige 10 procent vrije bestedingsruimte van huurwoningen die corporaties nu hebben, volledig wil benutten om huishoudens met een hoger inkomen (meer dan 33.000 euro) te huisvesten. Corporaties gebruiken die 10 procent die ze nu zelf toewijzen om individuele probleemgevallen op te lossen.
Het steekt de corporaties dat de gemeente de extra uitvoeringskosten van deels wil dekken uit de opbrengsten van Woningnet. Directeur Maarten Pel van De Alliantie zegt bij Aedesnet.nl: "Hieraan werken wij niet mee, dan doet de gemeente het maar zelf. De wethouder wil ons iets opleggen, maar door samenwerken bereik je veel meer. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel."