Overslaan en naar de inhoud gaan

90 procent regeling vooral een regioprobleem

90 procent regeling vooral een regioprobleem

De praktijk van de woningtoewijzing zal in Amsterdam niet drastisch wijzigen onder invloed van de inkomensgrens die sinds 1 januari geldt voor corporatiewoningen. Dat geldt wel voor veel regiogemeenten. Vooral in Ouder-Amsterdam en Landsmeer krijgen lagere inkomensgroepen eerder kans op een woning ten koste van middeninkomens.

Corporaties dienen sinds 1 januari 90 procent van hun sociale huurwoningen toe te wijzen aan huishoudens met een inkomen onder  € 33.164. Voor individuele huishoudens met een inkomen net boven die grens kan dit nare consequenties hebben, zoals uitvoerig beschreven in de pers. Maar uit de ‘Rapportage Woonruimteverdeling 2010 Stadsregio Amsterdam’ valt af te leiden dat de nieuwe inkomensgrens grosso modo redelijke spoort met de Amsterdamse praktijk. In 2010 werd in Amsterdam 87 procent van de corporatiewoningen toegewezen aan inkomens beneden de inkomensgrens. Daarbij zijn verhuringen van onzelfstandige eenheden, studentenwoningen en via tijdelijke huurcontracten nog niet meegeteld, terwijl zij wel vallen onder de 90% regeling.

De consequenties zijn groter voor regiogemeenten. In de gehele Stadsregio werd 83 procent van de sociale huurwoningen in 2010 toegewezen aan de bedoelde inkomensgroep.  Vooral in Ouder-Amstel, Landsmeer, Waterland, Beemster en Oostzaan verhuren corporaties relatief veel sociale huurwoningen  aan huishoudens met een hoger inkomen.

Plaats

< € 33.000

Ouder-Amstel

49%

Landsmeer

55%

Waterland

62%

Beemster

66%

Oostzaan

69%

Amstelveen

74%

Haarlemmermeer

74%

Zaanstad

75%

Aalsmeer

77%

Purmerend

77%

Wormerland

79%

Amsterdam

87%

Zeevang

87%

Uithoorn

88%

Edam-Volendam

90%

Diemen

94%

Stadsregio

83%

bron: ‘Rapportage Woonruimteverdeling 2010 Stadsregio Amsterdam’