Invoering staatssteunregels corporaties vanaf 1 oktober
Om in aanmerking te komen voor staatssteun moeten woningcorporaties vanaf 1 oktober 2010 hun vrijgekomen sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot 33.000 euro (ruim 40% van de Nederlandse huishoudens). Corporaties, Woonbond en de Vereniging Nederlandse gemeenten hebben grote bezwaren tegen deze 'overhaaste invoering'. Middeninkomens zouden de klos worden van deze regeling. Minister Van Middelkoop laat weten dat er geen juridische mogelijkheden zijn voor uitstel van deze datum.
Na lang onderhandelen met de Europese Commissie is er in december 2009 een akkoord bereikt over wanneer Nederland staatssteun mag geven aan woningcorporaties. De Commissie heeft deze afspraken vastgelegd in een besluit. Het gaat om huurwoningen met een huur onder de 647,53 euro. Corporaties mogen straks nog 10 procent van deze huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen boven de 33.000 euro.
Volgens corporaties, Woonbond en de Vereniging Nederlandse gemeenten zijn de middeninkomens het kind van de rekening. Uit een gezamenlijk persbericht: "Deze huishoudens komen niet langer in aanmerking voor een huis van een woningcorporatie, maar tegelijkertijd maken zij in hun regio nauwelijks kans om een passende koopwoning te vinden. Het probleem speelt in het grootste deel van het land, zo blijkt uit RIGO-onderzoek. Ook hebben zij nauwelijks alternatieven op de huurmarkt: slechts anderhalf procent van het commerciële huuraanbod is betaalbaar voor meerpersoons-huishoudens tot 65 jaar."
Corporaties kunnen volgens bestuursvoorzitter Jim Schuyt van De Alliantie bovendien voor deze middeninkomens geen betaalbare huurwoningen meer bouwen, als ze zonder overheidsgaranties op de normale kapitaalmarkt geld moeten lenen. In zijn algemeenheid komen de beperkingen juist op dit moment slecht uit omdat er toch al nauwelijks wordt gebouwd. In 2009 realiseerden de corporaties het overgrote merendeel van de nieuwbouwproductie.
Geen uitstel
Een fors aantal corporaties heeft in Brussel bezwaar aangetekend tegen het akkoord. Vanuit de Tweede Kamer is het verzoek gekomen de invoering van de nieuwe regels later in te laten gaan. Aedes, Woonbond en VNG zouden de Minister met klem hebben gewezen op alle inhoudelijke en praktische bezwaren. Het ligt voor de hand de invoering van de Europese regels op een later tijdstip mee te nemen in de nieuwe Woningwet, stellen zij.
Maar als Nederland zich niet houdt aan het besluit bestaat volgens minister Van Middelkoop het risico dat de Commissie Nederland in gebreke stelt en een formele onderzoeksprocedure instelt. En dan is het mogelijk dat de Commissie nog striktere voorwaarden gaat stellen aan de corporaties.
Zie ook:
NUL20, 29 maart 2010: Alliantie: "minder woningen door Europese afspraken staatssteun"
NUL20, maart 2010: Brussels akkoord over staatssteun corporaties verkleint kansen middeninkomens.
NUL20, december 2009: Brussel akkoord staatssteun woningcorporaties