Jonge mensen die er in de afgelopen jaren in geslaagd zijn hun eerste woning te bemachtigen, zijn steeds welvarender. Deze koopstarters hebben naar verhouding een hoger inkomen en brengen steeds meer eigen vermogen mee. Vermogen dat ze steeds vaker door hun ouders geschonken krijgen, zo becijferden woningmarkteconomen van ING. Zo dragen ouders steeds meer bij aan het mechanisme waarin vermogen en woningbezit elkaar verder versterken.
Het aantal woningaankopen door starters neemt sterk toe. Terugtrekkende particuliere beleggers – ook in Amsterdam komen steeds meer uitpondwoningen op de markt - spelen hierin een grote rol. Doordat zij hun huurwoningen vaker in de verkoop doen, slagen starters beter in het vinden van een koopwoning. Daarnaast brengen zij steeds meer eigen geld in. Gemiddeld brachten starters vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars, naar schatting zo’n 45.000 euro eigen geld in; vier jaar eerder was dat nog zo’n 35.000 euro. Steeds vaker worden delen van deze eigen inbreng ontvangen van de ouders of schoonouders ter ondersteuning van de aankoop van de eerste woning. Zo ontving in 2024 31 procent van de starters een schenking van (schoon-)ouders voor de aankoop van de eerste woning, blijkt uit Woononderzoek Nederland (WoOn) 2024. Drie jaar eerder was dat nog 19 procent. Ook de hoogte van de ontvangen schenking groeit: gemiddeld was in 2024 sprake van een schenking van 58.000 euro. Van alle koopstarters die een schenking ontvingen, kreeg ruim 1 op de 4 een ton of meer. Voor koopstarters die geen schenking ontvangen van hun ouders is de belangrijkste reden, dat hun ouders zich dit niet kunnen veroorloven.
Hogere huizenprijzen
Door de hogere schenkingen kunnen sommige huishoudens meer bieden en dat drijft, aldus ING, de huizenprijzen op. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat woningkopers die een schenking ontvangen significant meer betalen voor hetzelfde huis vergeleken met andere kopers. Zo speelt het vermogen van starters een steeds belangrijkere rol op de woningmarkt. "En omdat de eigen woning een belangrijke manier is om vermogen op te bouwen, ontstaat zo een zelfversterkend effect: vermogen is steeds vaker nodig voor een eigen woning en de woning creëert meer vermogen", aldus woningmarkteconoom Sander Burgers.