Koopwoningen in vernieuwingsgebieden zijn nog te betalen
Betaalbare woningen voor middeninkomens vind je in Amsterdam vooral in de stedelijke vernieuwinggebieden. Het afgelopen decennium zijn veel middeninkomens neergestreken in een koopwoning in Zuidoost en Nieuw West.
Sinds tien jaar is de stedelijke vernieuwing gaande in Amsterdam. Veel kleine (Nieuw West) en onaantrekkelijke (Zuidoost) sociale huurwoningen werden gesloopt ten gunste van betere woningen en koopwoningen. In die gebieden staan de betaalbare koopwoningen voor de middeninkomens. Recent onderzoek van de Gemeente Amsterdam “Kopers in de stedelijke vernieuwingsgebieden (2001-2009)” bevestigt dat middeninkomens rijk vertegenwoordigd zijn onder de bewoners van de nieuwbouw koopsector in deze stedelijke vernieuwingsgebieden. Het onderzoek gaat over een periode waarin er nog geen sprake was van crisis op de woningmarkt.
De bevolkingsopbouw van deze stedelijke vernieuwingsgebieden is door het toegenomen aanbod voor middeninkomens gevarieerder dan voorheen. 80 Procent van de kopers was voorheen huurder en 80 procent komt uit Amsterdam. Veel van deze kopers gebruiken de mogelijkheid om dichtbij de oude woning door te stromen naar een betere woning.
Waardering van bewoners
Uit het onderzoek blijkt verder dat bewoners van nieuwbouwwoningen, koop en huur, tevreden zijn over hun woning en de woonomgeving. De resultaten verschillen per stadsdeel, maar gemiddeld krijgen de nieuwbouwwoningen in het onderzoek een acht als ‘rapportcijfer.’
Effecten op leefbaarheid in de buurt moeten op langere termijn worden beoordeeld. In het onderzoek scoren 'de buurt' en de 'inkomensmenging' nu al een voldoende waardering. Het onderzoek “Kopers in de stedelijke vernieuwingsgebieden” is een uitgave van de dienst Wonen, Zorg en Samenleven van de gemeente Amsterdam. Het volledige onderzoek is HIER te vinden.
Afzet stagneert
Op dit moment worden woningen in het hogere middensegment, dat zijn woningen vanaf 2,5 tot 3 ton, nauwelijks verkocht in de stedelijke vernieuwingsgebieden. Dit komt door onzekerheid bij kopers, concurrentie van bestaande koopwoningen en strengere hypotheekeisen. Een en ander blijkt uit de afzetanalyse 2009 van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (OGA). Zie ook de NUL20 barometer: Steeds meer onverkochte nieuwbouw
De complete afzetanalyse is te downloaden van de website van het OGA