Overslaan en naar de inhoud gaan

Henk Jagersma: "We willen meer samenwerken met Amsterdamse corporaties"

Image

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft bouwplannen voor duizend woningen in Almere. Dat vertelde directievoorzitter Henk Jagersma op de bijeenkomst PakhuisNUL20 op 26 september. Hij nodigde corporaties in de regio Amsterdam verder nadrukkelijk uit de samenwerking te zoeken met pensioenbeleggers, bijvoorbeeld voor woonvoorzieningen voor ouderen.

Syntrus Achmea is een van de grootste investeerders in de regio Amsterdam. De laatste jaren ook in ouderenvoorzieningen, zoals de bouw van De Makroon op de plek van St. Bernardus aan de Marnixstraat. Ook is Syntrus van plan St. Jacob aan de Plantage Middenlaan te vernieuwen. Jagersma gaf toe dat de huren van de appartementen in De Makroon erg hoog zijn: "Dat heeft alles te maken met de hoge grondprijs." Hij zou op andere plaatsen in de stad graag samen met corporaties bouwen om meer gemengde complexen te realiseren, waarbij Syntrus de vrijesectorhuur en intramurale zorgvoorzieningen voor zijn rekening neemt. "Voor 75-plussers wordt de wereld kleiner. We moeten complexen zo bouwen dat mensen elkaar ontmoeten en op elkaar kunnen letten."

Pensioenbeleggers hebben veel geld beschikbaar en willen langdurig in de stad investeren, benadrukte Jagersma. Op dit moment is vastgoed populair, niet alleen in Amsterdam maar inmiddels in de hele regio. Oftewel: het is nu de tijd om zaken te doen met deze partijen. Dat geldt ook voor corporaties. "Laten we samen optrekken. Ik zie geen tegenstelling. Wij zorgen dat de pensioenen worden betaald en realiseren aantrekkelijke vrije sector huurwoningen. De corporaties bieden voldoende betaalbare woningen." Hij wil ook graag geliberaliseerde of te liberaliseren complexen van corporaties overnemen, waardoor "corporaties hun tekorten kunnen remmen". Of extra kunnen investeren in verbetering van hun woningvoorraad. Maar inderdaad: veel interesse bestaat daarvoor niet bij de Amsterdamse corporaties. Ook daardoor kunnen institutionele beleggers hun geld nauwelijks kwijt, terwijl ze steeds dieper in de buidel moeten tasten om aan nieuwbouwprojecten op goede locaties te komen. Door de toegenomen concurrentie van onder meer buitenlandse beleggers moet duurder worden ingekocht en daalt het bruto aanvangsrendement.