De Huurdersvereniging Amsterdam heeft op donderdag 4 september in het Rondetafelgesprek haar kritiek op de plannen van Blok met de corporatiesector naar voren gebracht. De HA vreest dat de scheiding van de corporaties in een sociaal en een commercieel deel in een bureaucratische nachtmerrie eindigt. Samen met twee andere huurdersorganisaties werd gepleit voor instemmingsrecht voor huurders. "De HA wil dat de corporaties van en voor de huurders zijn, maar met dit plan worden zij van en voor de minister."
De HA vindt het met de minister belangrijk dat corporaties zich weer op hun kerntaak gaan richten: het verhuren, beheren, en (ver)bouwen van sociale huurwoningen en samen met de gemeente de zorg dragen voor leefbare wijken. De HA is tevreden met een verscherpt toezicht en transparante regels over de financiering van corporaties, maar heeft grote bedenkingen hoe dat in de conceptwet wordt voorgesteld. Opvallend afwezig of soms zelfs ondergeschikt is volgens de HA de rol van de huurder: "De intenties van de minister zijn helder: verkleinen van de corporatiesector, deze aan banden leggen en de kansen van de marktpartijen vergroten. Veel te weinig naar onze zin wordt er gesproken over het belang van beschikbare én betaalbare huurwoningen van goede kwaliteit. Het recht van bewoners op passende huisvesting en dus een kernvoorraad van sociale huurwoningen van voldoende omvang."
De HA wil dat de minister in gebieden met hoge marktdruk de inkomensgrenzen voor huurders verruimd en de liberalisatiegrens optrekt tot 850 euro: "Ook met een inkomen van € 43.000 ben je dan nog 38 procent van het netto inkomen kwijt aan alleen de huur."