De uitvoering van de samenwerkingsafspraken tussen gemeenten corporaties en huurders komt in gevaar door weer nieuwe maatregelen van minister Blok. Dat zeggen de wethouders van Utrecht, Den Haag en Amsterdam in een brief aan de Tweede Kamer. Zij pleiten voor meer ruimte voor lokaal beleid. Dat doen ook de Amsterdamse corporaties (AFWC) en Huurdersvereniging (HA) in een andere brief aan minister Blok en de Kamer.
De drie grote steden doen de oproep naar aanleiding van maatregelen die zijn besproken bij de behandeling van de Rijksbegroting. Nadat de woonsector al fors op de schop is genomen, beknotten de nieuwe plannen van minister Blok de financiële mogelijkheden van corporaties nog verder, constateren de steden. Terwijl er nog een grote opgave ligt, komt het kabinet "helaas met weer nieuwe plannen". Het hele huurstelsel wordt weer fors aangepast, corporaties dreigen extra te moeten gaan betalen voor leningen met WSW-borging en de verhuurderheffing blijft ook na 2017 doorstijgen terwijl anders was beloofd.
De voorgestelde wijzigingen hebben volgens de drie steden grote impact hebben op de kersverse samenwerkingsafspraken die ze met huurders en corporaties hebben gemaakt of op het punt staan af te sluiten. De drie steden roepen minister Blok en de Tweede Kamer op daar in het belang van de huurder nog eens goed over na te denken. En ze vragen meer ruimte voor lokaal maatwerk.
De Amsterdamse corporaties en huurdersvereniging hebben een vergelijkbare oproep aan de minister gedaan. Zij betrekken daarbij ook Bloks voorstel om huurverhogingen vanaf 2016 via een huursombenadering te regelen. In het voorjaar liep Amsterdam vooruit op de nieuwe Woningwet door als één van de eerste gemeenten prestatieafspraken te maken, in Amsterdam 'samenwerkingsafspraken' genoemd. Ook Den Haag heeft een set afspraken gemaakt en in Utrecht is de gemeente in vol overleg met corporatie en huurders. De gemeenten vrezen dat al die afspraken weer op de schop moeten nu het kabinet het speelveld alweer wijzigt.
Die voorspelling doen ook de AFWC en de HA: "Samen zorgen wij daarmee voor maatwerk dat specifiek past bij de Amsterdamse woningmarkt", schrijven Amsterdamse huurders en corporaties aan Blok. "Iedere stad kent andere problemen en woningmarkten verschillen te veel om dezelfde regels te hanteren", zegt voorzitter Winnie Terra van de Huurdersvereniging Amsterdam. "In Amsterdam is dat bijvoorbeeld het gebrek aan beschikbare huurwoningen. Zeker als huurders goed zijn georganiseerd, zoals in Amsterdam, moet het mogelijk zijn om met corporaties tot een gezamenlijk akkoord te komen. In Amsterdam zijn de Samenwerkingsafspraken hier een voorbeeld van."
Directeur Egbert de Vries van de AFWC: "Wij hebben ervoor gekozen de zwaarste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dat kan alleen met een inkomensafhankelijke huurverhoging. Daar hebben we juist met gemeenten en huurders afspraken over gemaakt. Volgens het voorstel van minister Blok mag de huursom straks nog jaarlijks 1 procent boven inflatie stijgen. Dat kost de corporaties over een aantal jaren tientallen miljoenen aan geplande huurinkomsten." En dat trekt de financiële basis weg onder plannen voor nieuwbouw en renovatie.
Zie ook: Nieuwe huurbeleid kost Amsterdamse corporaties tientallen miljoenen