Het loket voor de Woningbouwimpuls is gesloten. Met 65 aanvragen voor in totaal 361 miljoen euro is deze derde en laatste ronde flink overtekend. Er is nog in totaal 250 miljoen euro beschikbaar. In december wordt bekend gemaakt welke projecten een financiële bijdrage ontvangen. In totaal stelde het kabinet 1 miljard euro beschikbaar.
Gemeenten kunnen een beroep doen op impulsgelden voor projecten van minimaal vijfhonderd woningen die aantoonbaar een negatieve publieke ‘business case’ hebben. De aanvragende gemeente moet garant staan voor de helft van het tekort en binnen enkele jaren starten met bouwen. Het geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld de sanering van vervuilde grond, het uitplaatsen van bedrijven en het aanpassen van toegangswegen. Een andere eis is dat minimaal de helft van de woningen in het betaalbare segment valt. Dat omvat de sociale huur, middeldure huur tot zo’n 1.000 euro (afhankelijk van de gemeentelijke definitie) en koopwoningen tot de NHG-grens (€325.000).
Bij de eerste twee ronden woningbouwimpuls zijn 52 en 53 projectaanvragen ingediend. Het omvatte projecten voor de bouw van ruim 95.000 woningen, waarvan tien projecten met circa 26.000 woningen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Ook dit keer is er weer een flink aantal aanvragen uit de regio Amsterdam, waaronder voor het Hamerkwartier (Amsterdam Noord), De Nieuwe Kern (Ouder-Amstel), Hembrugterrein (Zaanstad) en Achtersluispolder (Zaanstad).