Extra punten voor álle huurwoningen
Alle huurwoningen die onder het Woningwaarderingsstelsel (WWS) vallen, krijgen op 1 juli aanstaande 25 extra basispunten. Aldus besloot het kabinet verrassend op 15 april. Volgens het regeerakkoord namelijk zouden alleen woningen in 'schaarstegebieden' meer punten krijgen. Nu stijgt de maximale huurprijs van alle gereguleerde woningen met 120 euro per maand. De Woonbond noemt de maatregel "nog erger dan verwacht."
Voor zittende huurders verandert er niets, voor hen stijgt de huur op 1 juli met het inflatiepercentage (1,3 procent). Nieuwe huurders en starters lopen straks wel het risico direct een hogere huur gaan betalen. De Woonbond vreest dat daardoor de doorstroming nog meer gaat stokken gaat stokken en dat nieuwe bezuinigingen op de huurtoeslag op de loer liggen.
De verwachting was dat het kabinet alleen woningen in gebieden met een hoge marktdruk 25 extra locatiepunten zou toekennen. De aangekondigde maatregel is nu van toepassing op elke huurwoning die in het WWS-stelstel valt, dus die nu minder dan 142 punten heeft. In Amsterdam valt daardoor straks een derde van de huurwoningvoorraad (88.000 woningen) boven de liberaliseringsgrens. En bij deze schatting van de Amsterdamse Dienst Wonen, Zorg en Welzijn zijn de extra punten voor een groen energielabel nog niet meegerekend. Op dit moment valt 9,3% van de woningen in de vrije sector.
Voor woningen die beneden de 142 punten blijven, wordt de maximale huur bij nieuwe verhuring maximaal 120 euro hoger. Corporaties zullen volgens de Aedes,de branche-vereniging van woningcorporaties, alleen de huur verhogen als de situatie op de regionale woningmarkt dat toelaat én als het aansluit bij hun huurbeleid en afspraken daarover met bijvoorbeeld gemeenten. In Amsterdam hebben gemeente en corporaties in het convenant Bouwen aan de Stad II bijvoorbeeld een breed scala aan gedetailleerde afspraken gemaakt over de beschikbaarheid van betaalbare woningen in alle delen van de stad.
Geen schaarstegebieden
Het kabinet stelt geen specifieke schaarstegebieden te hebben aangewezen om verschillen tussen regio's en onzekerheden over toekomstige schaarstegebieden te voorkomen. Met de aanpassing van het WWS beoogt het kabinet ‘meer marktwerking in het huurbeleid’. Huurprijzen in schaarstegebieden zullen bij nieuwe verhuur beter gaan aansluiten op wat huurders en verhuurders nu al reëel vinden. Ook stimuleert de extra marktwerking de investeringsmogelijkheden in gebieden met een krappe woningmarkt, aldus het kabinet.
De maatregel sluit volgens Aedes aan bij haar visie dat de waarde van een woning meer invloed moet hebben op de hoogte van de huur. Ook bepleit Aedes de noodzaak van ruimte in het huurbeleid, aangezien woningcorporaties hun huurinkomsten hard nodig hebben om te kunnen blijven investeren.
De Woonbond is fel tegen het kabinetsvoorstel. Zittende huurders worden weliswaar ontzien, maar op termijn dreigt volgens de bond een huurexplosie. "En dat terwijl de huren in Nederland al hoog zijn, mede door de ongezonde marktwerking als gevolg van woningschaarste en hypotheekrenteaftrek."
Dat verhuurders lang niet de maximumhuur vragen zegt Frans Ligtvoet van de Huurdersvereniging Amsterdam (HA) niets. “De gevraagde huur bij een lege huurwoning is veel hoger dan daarvoor, dat weet iedereen. Donner wil dat niet zien, deze minister weet blijkbaar weinig van het onderwerp Volkshuisvesting. De Tweede Kamer mag hier geen genoegen meenemen, zeker niet als de gevolgen zo groot zijn.”
De HA vindt het opvallend dat de minister het plan kort voor het tweewekelijke meireces van de Tweede Kamer naar buiten brengt. Tijd om over deze enorme ingreep te debatteren blijft amper over. De gekozen route van de minister vereist geen wetswijziging en kan daardoor worden ingevoerd per 1 juli 2011.
Meer info:
Kabinetsplannen: ruim 30% Amsterdamse huurwoningen boven liberaliseringsgrens (NUL20, 29 maart 2011
Protestwebsite van de HA: www.huurdersbedonnerd.nl