Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste Kamer akkoord met belangrijke aanpassingen in huurwetgeving

Image

In alle politieke tumult rond de 'Functie elders'-debatten is ondergesneeuwd geraakt dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met wetsvoorstellen die van betekenis zijn voor een grote groep huurders. Zo wordt de inkomensgrens opgetrokken waardoor meer gezinnen in aanmerking komen voor een sociale huurwoning; zo worden huurstijgingen in vrije sector voor drie jaar beperkt en zo wordt de drempel verlaagd voor verhuurders om een tijdelijke huurkorting geven. Daarnaast verandert de inkomensafhankelijke huurverhoging.

Gezinnen komen langer in aanmerking voor een sociale huurwoning. De inkomensgrens voor meerpersoonshuishoudens gaat vanaf 2022 omhoog van 40.024 naar 44.196 euro (prijspeil 2021). Vooralsnog geldt deze verhoging voor drie jaar. De grens voor eenpersoonshuishoudens blijft 40.024 euro.
Woningcorporaties krijgen daarnaast vanaf 2022 meer ruimte om lokaal maatwerk toe te passen. Zo zou men bijvoorbeeld kunnen besluiten leraren en verpleegkundigen wel toegang te geven tot de sociale huursector hoewel ze daarvoor teveel verdienen. De zogenoemde lokale vrije toewijzingsruimte gaat van 10 naar 15 procent. Overigens wordt de huidige ruimte van 10 procent in steden met een hoge woningdruk, bijvoorbeeld Amsterdam, vaak niet volledig benut.
Een andere wetsaanpassing geeft verhuurders de ruimte een huurder in financiële problemen huurkorting te geven zonder blijvende verplichtingen. Dat kan voor maximaal drie jaar. Een verhuurder is niet verplicht op een verzoek van een huurder in te gaan.

Minder goed nieuws is er voor de zogenaamde scheefhuurders. Hun huur kan straks sneller worden verhoogd. Nu wordt de maximale inkomensafhankelijke verhoging bepaald door een percentage. Verhuurders kunnen vanaf 2022 de huur van een sociale huurwoning ook met een vast bedrag van 50 of 100 euro verhogen, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Zo kan de huur van een eenpersoonshuishouden met meer dan 1,5x modaal inkomen (>€55.000) ineens met maximaal 100 euro per maand worden verhoogd. Tenminste, zolang de maximumhuur volgens het puntenstelsel (WWS) niet wordt overschreden.

Zie link voor meer informatie over alle wijzigingen:

Trefwoorden